Przepisy na pierogi ruskie

2 przepisy

pierogi-polska-kuchnia-na-talerzu Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Ciasto pierogowe wypełnione zostaje nadzieniem na bazie twarogu i ziemniaków. Najbardziej cenione są pierogi mające cienkie ciasto i dużo farszu. Do wyrabiania ciasta i wylepiania pierogów przyda się każda para rąk. Pierogi są idealnym pomysłem na imprezę w gronie znajomych i wspólne gotowanie. Sprawdźcie zebrane przez nas przepisy na pierogi ruskie.
Pierogi ruskie – pochodzenie
Pierogi ruskie prawdopodobnie zawdzięczają swoją nazwę obszarowi geograficznemu Rusi Czerwonej, inaczej nazywaną Galicją. Nie należy ich przypisywać kuchni rosyjskiej. Pierogi ruskie nadziewane są połączeniem twarogu, cebuli i ziemniaków. W odróżnieniu od pierogów pochodzących z terenów rosyjskich, które faszerowane są samymi ziemniakami.
Pierogi ruskie – tradycja
Tradycja pierogów ruskich jest najmocniej związana z Wielkim Postem. Wtedy postny charakter dania podkreślany jest brakiem okrasy z tłuszczu i skwarek. Poza Wielkim Postem, tradycyjnie podaje się je ze śmietaną, zrumienioną cebulką i kawałkami wytopionego boczku. Najsmaczniejsze pierogi ruskie uzyskuje się, gdy po ugotowaniu są jeszcze obsmażone na maśle na złoto-brązowy kolor.