Knedliki w kubkach to sprytna wariacja na temat czeskiego klasyku. Przepis zdradził nam szef kuchni Oldřich Sahajdák, który dodaje do ciasta startą marchewkę i pokrojone w drobną kostkę bułeczki. Danie jest niezwykle lekkie i proste w wykonaniu. Można serwować je na obiad jako akompaniament dla mięs lub samodzielną przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić czeskie knedliki w kubkach. Tę zaskakującą recepturę pokochają entuzjaści wszelkich pierogów i klusek.
Oldřich Sahajdák / Apetitonline.cz
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: oddzielamy żółtka od białek. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego sól i żółtka. Mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Czerwste pieczywo (bułki lub rogale) kroimy w jak najmniejszą kostkę. Marchewkę ścieramy.
Ciasto: do miski z mlekiem wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej grubo mieloną, taką jak krupczatka). Dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę bułkę. Odstawiamy ciasto na chwilę.
Kubki: natłuszczamy od środka smalcem i napełniamy ciastem do około 3/4 wysokości (mieszanka zwiększy swoją objętość podczas gotowania). Przykrywamy każdy z nich folią aluminiową.
Knedliki: zagotowujemy wodę w szerokim rondlu, który z łatwością pomieści kubki. Ostrożnie umieszczamy je we wrzątku – powinien sięgać mniej więcej do połowy ich wysokości i tylko delikatnie bulgotać. Gotujemy knedliki w kubkach przez pół godziny, po czym wyciągamy z wody i lekko studzimy. Ostrożnie wyjmujemy je z naczyń i kroimy w grube plastry.
Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/hrneckove-knedliky
Kalorie: 300
Węglowodany: 50
Tłuszcz: 10
Błonnik: 2
Białko: 10
Tłuszcz nasycony: 3
Cukier: 5
Komentarze