Pielmieni

Ocena:

4.5 (162)

  • 35 min.
  • dla 6 osób

Pielmieni to pierożki z farszem mięsnym i tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej. Pielmienie coraz częściej goszczą na polskich stołach, najwcześniej jadano je na Podlasiu. Pierożki pielmieni są mniejsze od naszych tradycyjnych pierogów, dlatego najczęściej je się je na raz. Pielmieni podaje się okraszone masłem lub polane śmietaną z dodatkiem octu. Zobacz jak zrobić pielmieni. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • mięso mielone wieprzowe  150 g

  • mięso mielone wołowe  150 g

  • masło  15 g

  • cebula  1 szt.

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • bulion wołowy  50 ml

Pielmieni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić ciasto na pielmieni? To proste. Mąkę przełóż na stolnicę. Zrób wgłębienie i dodaj pół szklanki osolonej, letniej i przegotowanej wody, jajko i zagnieć ciasto. Rozdziel ciasto na dwie części, przykryj folią spożywcza lub bawełnianą ściereczką, tak aby nie wyschło. 

    Ciasto - wałek
  • Krok 2:

    Jak zrobić farsz do pielmienie? Cebulę obierz, posiekaj i usmażyć na maśle. Mięso włóż do maszynki do mielenia, dodaj cebulę i rozdrobnij.  Do przemielonego mięsa dodaj bulion, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanego farszu uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego.

    Pielmieni farsz
  • Krok 3:

    Jak lepić pielmieni? Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 milimetrów. Kieliszkiem wyciśnij krążki, nałóż farsz i zlep brzegi, nadając pierożkom kształt półksiężyca, a następnie sklej rogi półksiężyca ze sobą. Pielmieni gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie przelej pierożki zimną wodą i odsącz na sicie. Podawaj gorące polane stopionym masłem lub śmietaną. Pielmieni można też zapiekać.

    Pielmieni lepienie

Porady

  • Pielmieni najlepiej smakują tuż po ugotowaniu polane masłem lub śmietaną z dodatkiem octu oraz posypane czarnym pieprzem. Jak zrobić śmietanę do polania pielmieni? Wymieszaj 5 łyżek śmietany 18% z 1 łyżką octu spirytusowego, dodaj szczyptę pieprzu i wymieszaj. 
  • Pierożki z mięsem możesz polać także podsmażoną cebulką z dodatkiem boczku.
  • Pielmieni można odgrzać na patelni. W tym celu roztop na patelni masło klarowane. Ułóż pierożki tak, aby nie nachodziły na siebie. Zrumień z obu stron. 
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu na pielmieni, dodaj do niego drobno posiekaną natkę pietruszki. W niektórych regionach Rosji do pierogów dodawana jest kapusta oraz chrzan.
  • Do pielmieni możesz użyć innego mięsa niż w przepisie. Tradycyjnie używa się mieszanki wołowiny z wieprzowiną, ale możesz użyć także połączenia wołowiny z cielęcin lub indykiem.
  • Do lepienia pierożków możesz użyć także standardowej foremki do lepienia pierogów (wtedy pierożki będą większe) lub foremki do robienia ravioli. 
  • Pielmieni możesz podać także jako dodatek do domowego rosołu. 
  • Innym ciekawym rodzajem pierogów z mięsem tradycyjne litewskie pierogi z kiełbasą
     

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pielmieni co to

Pielmieni (inaczej zwane pilimeni, pielmenie, pielmienie) to małe - około 3 centymetrowe pierożki wyglądem przypominające uszka lub małe pierożki ze zlepionymi rogami. Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Tradycyjne pielmieni przygotowywane są z mieszanki mięsa mielonego oraz wieprzowego i podawane z masłem lub śmietaną. Pielmieni są robione z takiego samego ciasta na pierogi jak pierogi ruskie, ale są mniejsze i mięso na farsz jest surowe. Pielmieni najczęściej stanowią osobne danie, ale mogą być także dodatkiem do rosołu. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne