Pierogi pieczone

Pierogi pieczone to danie kuchni rosyjskiej – są miękkie i bardzo sycące. Pierogi pieczone w piekarniku smakują równie dobrze na ciepło, jaki i na zimno. Można je podać w towarzystwie zupy i sałatki, jako danie obiadowe lub solo w formie przekąski. Mięsne pieczone pierogi najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty. 

dodany przez: mojegotowanie

Pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pierogi-pieczone-przepis 1.

    Jak przygotować ciasto na pierogi pieczone? Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i wyrabiamy z 1/3 ilości mąki. Ciasto na pieczone pierogi obsypujemy pozostałą mąką i odstawiamy na 2–3 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Dodajemy do całości mleko, lekko solimy i razem z jajkami i masłem wyrabiamy na gładkie, niezbyt twarde ciasto. Dodajemy trochę oleju i wgniatamy w ciasto. Odstawiamy na 2 godz.

  • mieso-mielone 2.

    Mięso krótko obsmażamy na maśle i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Dosypujemy 1 łyżkę mąki, robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją odrobiną gorącej wody.
    Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z masą mięsną.

  • pierogi-pieczone-przygotowanie 3.

    Z ciasta na pieczone pierogi formujemy wałek i kroimy go na równe plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, po czym rozwałkowujemy je na okrągłe placki i na środku każdego umieszczamy nadzienie.
    Składamy ciasto na pół i starannie zlepiamy brzegi, najlepiej ząbkami widelca. Kładziemy pierogi na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy na 20 min. Następnie pierogi smarujemy jajkiem i pieczemy 20–25 min w temp. 240°C.

Porady

  • Do przygotowania zaczynu z drożdży należy użyć letniej wody – zbyt gorąca zabije drożdże, zbyt zimna woda wychłodzi rozczyn i w obu przypadkach ciasto nie urośnie.
  • Położenie ściereczki na wierzch wyrastającego ciasta na pieczone pierogi zapobiega jego obsychaniu. 
  • Nadzienie na pierogi pieczone przygotowane jest z mięsa, można jednak zastąpić je dowolnym innym farszem, np. ziemniaczano-serowym lub ze szpinaku i fety.
  • Pierogi pieczone można dla urozmaicenia posypać z wierzchu serem lub pestkami przed wstawieniem ich do piekarnika. Dzięki posmarowaniu ich jajkiem, dodatki te nie będą się „zsuwać” z pierogów.
  • Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo czasu, aby wyrosnąć – w tym przepisie w sumie koło 5-6 godzin – nie jest to więc przepis, który sprawdzi się „na szybko”. Pierogi pieczone w piekarniku można natomiast zamrozić i odgrzewać je, kiedy tylko najdzie na nie ochota.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić pierogi pieczone w piekarniku?

Przygotowując pierogi pieczone w piekarniku warto podzielić pracę na trzy etapy: przygotowania ciasta, farszu oraz samych pierogów. Przepis na pierogi pieczone jest łatwy w przygotowaniu, jednak ciasto drożdżowe potrzebuje odpowiednio dużo czasu, aby wyrosnąć. Pierwszym krokiem jest rozrobienie drożdży w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 1/3 ilości mąki. Tak przygotowany zaczyn powinien wyrastać przez 2-3 godziny. Następnie należy dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto na pieczone pierogi odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. W tym czasie dobrze jest przygotować mięsny farsz. W tym celu należy zmielić w maszynce obsmażone mięso i wymieszać z zeszkloną cebulką oraz włoszczyzną pokrojoną w kostkę. Farsz doprawić. Z ciasta uformować wałek, a następnie uformować okrągłe placki. Na środki każdego położyć łyżeczkę nadzienia i zlecić. Warto zostawić pierogi na kolejne 20 minut, aby ciasto mogło wyrosnąć. Przed samym wstawieniem pierogów do piekarnika należy je posmarować jajkiem, a następnie piec 20-25 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Czy pieczone pierogi można zamrozić?

Pierogi pieczone, podobnie jak te do gotowania, można bez problemu zamrozić. To samo tyczy się ciasta drożdżowego i farszu – jeśli któreś z nich zostało, można bez problemu je zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Najlepiej jest zamrozić gotowe pierogi surowe lub lekko podpieczone. Surowe, zamrożone pierogi przed powinny spędzić chwilę włożeniem ich do piekarnika w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem należy je posmarować tłuszczem lub żółtkiem jajka – dzięki temu gotowe będą mieć piękny, złocisty kolor. Dzięki mrożeniu pierogi pieczone zachowują świeżość i mogą być podane w dowolnym momencie. Dobrym pomysłem jest mieć kilka takich pierogów schowanych w zamrażarce i odgrzewanie ich na niespodziewane wizyty gości lub w dni, kiedy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni.

Przeczytaj też: jak robić zapasy jedzenia w domu? 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy