Kołduny

Kołduny to tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, choć bez problemu można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Są nieodłącznym elementem kuchni kresowej. Przypominają nieco polskie pierogi, lecz są od nich mniejsze i mają nieco inny kształt. Mogą być podawane solo, w bulionie czy barszczu. Kołduny są potrawą czasochłonną, ale z pewnością warto poświęcić kilka godzin na ich przygotowanie. W połączeniu z rosołem tworzą duet idealny. Wielbiciele tradycyjnych polskich pierogów bez wątpienia odkryją w nich smaki, do których będą chcieli wracać. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi kołduny

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 156 głosów)

Kołduny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebula siekanie 1.

    Przygotowanie farszu: Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać smalec. Baraninę zmielić i dodać do mięsa. Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę. Czosnek trzeba drobno pokroić, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem. Farsz trzeba schłodzić dobrze w lodówce.

  • mąka pszenna 2.

    Przygotowanie ciasta na kołduny: Z mąki pszennej, ciepłej wody i szczypty (3 g) soli, zagnieść ciasto i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Gotowe odstawić przykryte ściereczką na kilka minut.

  • ciasto na pierogi 3.

    Kołduny - przepis tradycyjny: Ciasto na kołduny należy cienko rozwałkować, kieliszkiem wykrawać koła, nakładać porcję farszu i dokładnie zlepiać. Gotować kołduny w rosole, od wypłynięcia na wierzch przez około 2-3 minuty. Kołduny należy tradycyjnie podawać z bulionem.

Porady

  • Kołduny to bardzo popularne danie kuchni kresowej. Są tam podawane zwykle w towarzystwie aromatycznego rosołu z lubczykiem. Istnieją dwie szkoły podawania kołdunów w rosole. Jedna mówi o gotowaniu ich w bulionie. Wówczas kołduny będą soczyste, a rosół nieco zmętnieje, jednak nie wpłynie to na jego smak. Inna metoda to gotowanie kołdunów w wodzie, a następnie zalewanie ich rosołem bezpośrednio na talerzu. Wtedy rosół jest klarowny. 
  • do serwowania przydadzą się głębokie talerze - pięknie będą prezentować się na stole

 


Notka redakcyjna

Tradycyjne kołduny litewskie

Kołduny litewskie w swojej najbardziej tradycyjnej wersji były wypełnione po brzegi farszem z mięsa wołowego, łoju wołowego, szpiku i zeszklonej cebuli oraz przypraw. Obecnie w przepisach przeważnie nie ma łoju oraz szpiku kostnego. Przyprawy używane do farszu to najczęściej czarny pieprz, czosnek i majeranek. Samo ciasto wyrabiane jest z mąki, jajek, wody oraz odrobiny masła. Po rozwałkowaniu powinno być cieńsze niż to na pierogi. 

Po ulepieniu kołduny są gotowane w wodzie, rosole lub pieczone. Można podawać je z okrasą z cebulki i boczku lub jako dodatek do zupy. Dzięki dodawaniu wody do mięsa, kołduny są naprawdę soczyste i esencjonalne, za sprawą przypraw. Choć tradycyjny przepis na kołduny uwzględnia mięso wołowe, obecnie coraz częściej tworzy się ich nowoczesne wersje z nieco innym farszem. Może być on przyrządzony z baraniny lub cielęciny, a także grzybów świeżych i suszonych. Wersja kołdunów z grzybowym farszem świetnie pasuje do barszczu czerwonego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy