pierogi z borówkami

pyszne pierogi

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 190 głosów)

Składniki:

  • mąka 0,5 kg,
  • 2 jajka,
  • woda,
  • 1 kg borówek,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • śmietana,
  • cukier,
  • sól,

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ciasto: z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto , borówki oczyścić i przepłukać, odsączyć dadać do nich łyżkę bułki tartej i wymieszać. ciasto cienko rozwałkować , wykroić szklanką kółka, nakładać borówki i sklejać , układać na ręczniku papierowym, zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucać pierogi na gotującą się wodę , zagotować i odcedzić , polać zimną wodą dać na talerz i podawać ze śmietaną i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy