Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami smakują wybornie w połączeniu z cukrem i gęstą śmietaną. Jest to idealny pomysł na letni bądź wczesnojesienny obiad. To pyszna propozycja dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Zamiast borówek możemy wykorzystać inne owoce, np. jagody, które jednak są nieco trudniej dostępne. Poniżej podajemy prosty przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi dla całej rodziny!

dodany przez: Kulinarna Ania

pierogi

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 191 głosów)

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Borówki amerykańskie: owoce oczyszczamy z listków, płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy dokładnie na sitku. W misce łączymy z cukrem. 

  • 2.

    Ciasto na pierogi: z mąki, jajek i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję borówek (bez soku, który puściły owoce w misce), zlepiamy brzegi na falbankę lub za pomocą widelca.

  • 3.

    Gotowanie pierogów: w 3-litrowym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją kiedy zacznie wrzeć. Partiami gotujemy pierogi – ok. 4 minuty – wyciągając je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej, jak wypłyną na górę. Pierogi z borówkami podajemy od razu lub rozkładamy, smarujemy delikatnie olejem i po wystudzeniu chowamy do lodówki.

Porady

  • Przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi można urozmaicić poprzez dodatki – słodką śmietankę, ser biały, ricottę.
  • Jak długo gotować pierogi z borówkami? Wkładamy je do wrzącej wody i wyjmujemy po ok. 4 minutach – gdy wypłyną na powierzchnię. Jeśli wsadzimy za dużo naraz, obniży się temperatura wody i przestanie się gotować. Wtedy czas gotowania trzeba nieco wydłużyć.
  • Pierogi z borówkami możemy zamrozić po to, by cieszyć się ich pysznym smakiem nieco dłużej niż tylko w sezonie na borówki. Wystarczy surowe pierogi umieścić na tacce, a następnie owinąć je folią spożywczą i zamrozić. Z powodzeniem możemy przechowywać je w zamrażalce przez 2–3 miesiące.
  • Do ciasta na pierogi z borówkami najlepsza będzie mąka typ 450. Jeśli chcemy nieco zmienić jego smak możemy zrobić mieszkankę z mąką orkiszową lub razową.
  • Ciasto na pierogi z borówkami powinno być rozwałkowane dość cienko, żeby nie przytłumiło smaku owoców. Ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, inaczej będzie pękać w czasie gotowania.

Notka redakcyjna

Z czym podawać pierogi z borówkami?

Pierogi z borówkami to nie lada gratka dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Stanowią one pyszną alternatywę dla farszu z jagód, które są nieco trudniej dostępne. Zwykle musimy ich szukać na lokalnych bazarkach w czerwcu i lipcu lub wybrać się po nie do lasu. Ponadto borówki mają tę przewagę nad jagodami, że są nieco słodsze i większe, dzięki czemu nie musimy dodawać do nich zbyt dużej ilości cukru.


Pierogi z borówkami możemy serwować z gęstą, 18-procentową śmietaną i cukrem (najlepiej pudrem). Świetnie sprawdzi się także kwaśna śmietana, serek waniliowy lub owocowy. Możemy też polać pierogi pysznym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki, masła bądź oleju kokosowego i cukru wanilinowego (możemy też dodać odrobinę cynamonu, bądź kardamonu).


Borówki amerykańskie – dlaczego warto je jeść

Borówki amerykańskie przybyły do nas z Ameryki Północnej. Dostępne są u nas przez cały rok, ale przez większość czasu możemy kupić wersję importowaną, która często jest słodsza od rodzimej wersji. Uprawia się ją też w Polsce, ale jako owoc sezonowy, niższe ceny osiąga w okresie letnim. Polska borówka jest zazwyczaj mniejsza i bywa bardziej kwaśna, ale nie jest to regułą.


Borówka amerykańska to bogactwo witamin: C, E, B, A, ale też makroelementów i mikroelementów: wapnia, żelaza, miedzi, selenu, potasu, magnezu i cynku. Z tego powodu mają ogromny wpływ na odporność organizmu. Wyróżniają się też wysoką zawartością antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Mają również właściwości przeciwnowotworowe. A zawarte w nich antocyjany dbają o wzrok – to idealna propozycja dla osób, pracujących przy komputerze. Wpływają też na poprawę widzenia zmierzchowego, dlatego są dobre dla kierowców, szczególnie tych zawodowych i pilotów samolotów. Ale to jeszcze nie wszystko borówka amerykańska jest też dobra na kłopoty z trawieniem, działa przeciwbiegunkowo i oczyszcza organizm z toksyn. Obniża też poziom cholesterolu.

Borówki amerykańskie dobrze znoszą proces mrożenia, ale przy obróbce cieplnej tracą większość swoich właściwości. Najlepiej jest jeść je w postaci surowej. Dlatego, jeśli robimy pierogi z borówkami, zostawmy garść owoców, żeby ozdobić nimi danie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy