Pierogi z borówkami

Ocena:

4.42 (191)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pierogi z borówkami smakują wybornie w połączeniu z cukrem i gęstą śmietaną. Jest to idealny pomysł na letni bądź wczesnojesienny obiad. To pyszna propozycja dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Zamiast borówek możemy wykorzystać inne owoce, np. jagody, które jednak są nieco trudniej dostępne. Poniżej podajemy prosty przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi dla całej rodziny.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • jajka  1 szt.

  • woda  250 ml

  • borówki  500 g

  • cukier  30 g

  • sól  3 g

  • masło  50 g

  • śmietana 18%  50 g

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Borówki amerykańskie: owoce oczyszczamy z listków, płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy dokładnie na sitku. W misce łączymy z cukrem i ostrożnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Ciasto na pierogi: masło rozpuszczamy i studzimy, wodę gotujemy - będzie nam potrzebna ciepła, ale nie gorąca. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i wlewamy wodę i zimne masło, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folie i wsadzamy na 30 minut do lodówki.

  • Krok 3:

    Formowanie: ciasto na pierogi dzielimy na 3 równe części, tworzymy kule, kładziemy na stolnicy podsypanej mąką. Wałkujemy pojedynczo na cienki placek i za pomocą szklanki lub specjalnej wykrawaczki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję borówek (ok. 10 g, bez soku, który puściły owoce w misce), zlepiamy brzegi na falbankę lub za pomocą widelca. Gotowe przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły, jak będziemy robić kolejne.

  • Krok 4:

    Gotowanie pierogów: w 3-litrowym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją kiedy zacznie wrzeć. Partiami gotujemy pierogi, mniej więcej po 15 sztuk jednorazowo – ok. 4 minuty, po minucie powinny wypłynąć na wierzch. Wyjmujemy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. 

  • Krok 5:

    Podanie: pierogi z borówkami jemy od razu lub rozkładamy je i smarujemy delikatnie olejem, po wystudzeniu chowamy do lodówki. Najlepiej smakują polane śmietaną lub jogurtem naturalnym z odrobiną cukru.

Porady

  • Przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi można urozmaicić poprzez dodatki – słodką śmietankę, ser biały, ricottę.
  • Jak długo gotować pierogi z borówkami? Wkładamy je do wrzącej wody i wyjmujemy po ok. 4 minutach – gdy wypłyną na powierzchnię. Jeśli wsadzimy za dużo naraz, obniży się temperatura wody i przestanie się gotować. Wtedy czas gotowania trzeba nieco wydłużyć.
  • Pierogi z borówkami możemy zamrozić po to, by cieszyć się ich pysznym smakiem nieco dłużej niż tylko w sezonie na borówki. Wystarczy surowe pierogi umieścić na tacce, a następnie owinąć je folią spożywczą i zamrozić. Z powodzeniem możemy przechowywać je w zamrażalce przez 2–3 miesiące.
  • Do ciasta na pierogi z borówkami najlepsza będzie mąka typ 450. Jeśli chcemy nieco zmienić jego smak możemy zrobić mieszkankę z mąką orkiszową lub razową.
  • Ciasto na pierogi powinno być rozwałkowane dość cienko, żeby nie przytłumiło smaku owoców. Ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, inaczej będzie pękać w czasie gotowania.
  • Z tego samego przepisu możemy też zrobić pierogi z jagodami.
  • Jeśli nie do końca odpowiada nam farsz z samych owoców, to możemy przygotować pierogi z borówkami i serem. Jak przygotować twaróg? Szczegóły znajdziecie w przepisie na pierogi z serem na słodko.
  • Bez problemu możemy przyrządzić również pierogi z borówkami mrożonymi. Rozmrażamy je w temperaturze pokojowej i dokładnie odsączamy. Można też dodać do nich odrobinę bułki tartej, żeby zapanować nad sokiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać pierogi z borówkami?

Pierogi z borówkami to nie lada gratka dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Stanowią one pyszną alternatywę dla farszu z jagód, które są nieco trudniej dostępne. Zwykle musimy ich szukać na lokalnych bazarkach w czerwcu i lipcu lub wybrać się po nie do lasu. Ponadto borówki mają tę przewagę nad jagodami, że są tańsze, a przy tym nieco słodsze i większe, dzięki czemu nie musimy dodawać do nich zbyt dużej ilości cukru.
Pierogi z borówkami możemy serwować:

  • z gęstą, 18-procentową śmietaną i cukrem (najlepiej pudrem), ale odpowiedni będzie też zwykły biały lub trzcinowy; śmietanę można zamienić na jogurt naturalny,
  • z serkiem waniliowym lub owocowym,
  • z pysznym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki, masła bądź oleju kokosowego i cukru wanilinowego (możemy też dodać odrobinę cynamonu bądź kardamonu),
  • z sosem owocowym, najlepiej domowej roboty, pasują tu np. jagodowy, truskawkowy, malinowy,
  • ze świeżymi owocami, niekoniecznie borówkami, odpowiednie będą też maliny, truskawki, jeżyny.

Borówki amerykańskie – dlaczego warto je jeść

Borówki amerykańskie przybyły do nas z Ameryki Północnej. Dostępne są u nas przez cały rok, ale przez większość czasu możemy kupić wersję importowaną, która często jest słodsza od rodzimej. Uprawia się ją też w Polsce, ale jako owoc sezonowy, niższe ceny osiąga w okresie letnim. Polska borówka jest zazwyczaj mniejsza i bywa bardziej kwaśna, ale nie jest to regułą.

Borówka amerykańska to bogactwo witamin: C, E, B, A, ale też makroelementów i mikroelementów: wapnia, żelaza, miedzi, selenu, potasu, magnezu i cynku. Z tego powodu mają ogromny wpływ na odporność organizmu. Wyróżniają się też wysoką zawartością antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Mają również właściwości przeciwnowotworowe. A zawarte w nich antocyjany dbają o wzrok – to idealna propozycja dla osób, pracujących przy komputerze. Wpływają też na poprawę widzenia zmierzchowego, dlatego są dobre dla kierowców, szczególnie tych zawodowych i pilotów samolotów. Ale to jeszcze nie wszystko borówka amerykańska jest też dobra na kłopoty z trawieniem, działa przeciwbiegunkowo i oczyszcza organizm z toksyn. Obniża też poziom cholesterolu.

Borówki amerykańskie dobrze znoszą proces mrożenia, ale przy obróbce cieplnej tracą większość swoich właściwości. Najlepiej jest jeść je w postaci surowej. Dlatego, jeśli robimy pierogi z borówkami, zostawmy garść owoców, żeby ozdobić nimi danie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne