pierogi z borówkami

pyszne pierogi

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 6 głosów)

Składniki

  • mąka 0,5 kg,
  • 2 jajka,
  • woda,
  • 1 kg borówek,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • śmietana,
  • cukier,
  • sól,

Przygotowanie

  1. ciasto: z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto , borówki oczyścić i przepłukać, odsączyć dadać do nich łyżkę bułki tartej i wymieszać. ciasto cienko rozwałkować , wykroić szklanką kółka, nakładać borówki i sklejać , układać na ręczniku papierowym, zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucać pierogi na gotującą się wodę , zagotować i odcedzić , polać zimną wodą dać na talerz i podawać ze śmietaną i cukrem.
obiad przekąska pierogi borówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze