REKLAMA

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to pyszna propozycja dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Smakują one wybornie w połączeniu z cukrem i gęstą śmietaną. Jest to idealny pomysł na letni bądź wczesnojesienny obiad. Zamiast borówek możemy wykorzystać inne owoce, np. jagody, które jednak są nieco trudniej dostępne. Poniżej podajemy prosty przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi dla całej rodziny!

dodany przez: Kulinarna Ania

Pierogi

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Owoce: borówki amerykańskie oczyszczamy z listków, płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy dokładnie na sitku. W misce łączymy z cukrem.  

  • 2.

    Ciasto na pierogi: z mąki, jajek i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję borówek (bez soku, który puściły owoce w misce), zlepiamy brzegi na falbankę lub za pomocą widelca. 

  • 3.

    Gotowanie pierogów: w większym 3-litrowym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją kiedy zacznie wrzeć. Partiami gotujemy pierogi, wyciągając je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy od razu lub rozkładamy, smarujemy delikatnie olejem i chowamy do lodówki.

Porady

  • Przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi można urozmaicić poprzez dodatki - słodką śmietankę czy ser na słodko.
  • Jak długo gotować pierogi z borówkami? Pierogi wkładamy do wrzącej wody i wyciągamy po kilku minutach – wówczas, gdy wypłyną na powierzchnię. 
  • Pierogi z borówkami możemy zamrozić po to, by cieszyć się ich pysznym smakiem nieco dłużej niż tylko w sezonie na borówki – wystarczy surowe pierogi umieścić na tacce, a następnie owinąć je folią spożywczą i zamrozić. Z powodzeniem możemy przechowywać je w zamrażalce przez 2-3 miesiące. 
  • Ciasto na pierogi z borówkami amerykańskimi z powodzeniem możemy zrobić w Termomixie. 
     

Notka redakcyjna

Z czym podawać pierogi z borówkami? 

Pierogi z borówkami to nie lada gratka dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Stanowią one pyszną alternatywę dla pierogów z jagodami, które są nieco trudniej dostępne (zwykle musimy ich szukać na lokalnych bazarkach w czerwcu i lipcu). Ponadto borówki mają tę przewagę nad jagodami, że są nieco słodsze i większe, dzięki czemu nie musimy dodawać do nich zbyt dużej ilości cukru. Pierogi z borówkami możemy serwować z gęstą, 18-procentową śmietaną i cukrem (najlepiej pudrem). Świetnie sprawdzi się także kwaśna śmietana, serek waniliowy lub owocowy. Możemy też polać pierogi pysznym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki, masła bądź oleju kokosowego i cukru wanilinowego (możemy też dodać odrobinę cynamonu, bądź kardamonu). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy