Pierogi z malinami powstają w wyniku połączenia delikatnego, rozpływającego się w ustach ciasta i słodkich owoców. To sezonowe danie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego obiadu, jak i smacznego deseru. Jeśli chcecie, możecie dodatkowo polać je śmietanką bądź posypać cukrem. Pierogi z malinami zasmakują nawet największym niejadkom.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 193 głosów)
Przygotowanie: jajko wbijamy do miseczki. Wodę wlewamy do rondelka, a następnie ją podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Zdejmujemy garnek z ognia.
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, jajko oraz wodę. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto dłońmi. Nadajemy mu kształt kuli, zawijamy w folię i odstawiamy na 15 minut.
Maliny: przekładamy je na sito, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym i przenosimy je do miski. Całość posypujemy 20 g cukru.
Formowanie pierogów: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je do momentu, aż uzyskamy placek o grubości 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Układamy na nich owoce. Na końcu składamy ciasto na pół i sklejamy jego brzegi.
Gotowanie: do dużego garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy szczyptę soli. Całość podgrzewamy. Gdy płyn zacznie wrzeć, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z malinami: wykładamy je na talerz. Danie dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy pozostałą ilością cukru.
Porady
- Pierogi z malinami z łatwością przygotujemy w wersji bezglutenowej. Mąkę pszenną zastępujemy wtedy jaglaną, gryczaną, ryżową lub kukurydzianą. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy połączyć je ze sobą. Ponadto świetnie sprawdzi się tutaj specjalna mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.
- Pierogi możemy wzbogacić również o inne owoce. Maliny rewelacyjnie komponują się z truskawkami, jagodami, borówkami, a nawet porzeczkami.
- Ciasto na pierogi wyrabiamy dłońmi do momentu, aż stanie się elastyczne, miękkie oraz gładkie. W związku z tym warto poświęcić na tę czynność przynajmniej 15-20 minut.
- Niezjedzone pierogi przykrywamy folią do żywności i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni. Jeśli chcemy, możemy je zamrozić. Przekładamy je wtedy do specjalnego woreczka, a następnie wstawiamy do zamrażarki. Pierogi należy spożyć w ciągu 3 miesięcy.
- Poza sezonem na maliny, z łatwością wykonamy pierogi z dodatkiem mrożonych owoców. Pamiętajmy, żeby wcześniej je rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto podczas gotowania zachowa swój kształt i nie rozklei się.
- Ciasto możemy wzbogacić także o kakao. W ten sposób otrzymamy fantastyczne pierogi czekoladowe z malinami
Pierogi z malinami to wspaniały pomysł na lekki obiad lub smaczny deser. Zazwyczaj podajemy je solo. Jeśli jednak chcemy wzbogacić ich smak oraz wygląd, możemy dodatkowo udekorować je:
Farsz do pierogów z malinami możemy również wzbogacić o wiele smacznych składników. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Maliny bez problemu zastąpimy innymi owocami. W konsekwencji otrzymamy:
Komentarze