Pierogi z malinami

Ocena:

4.49 (194)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pierogi z malinami powstają w wyniku połączenia delikatnego, rozpływającego się w ustach ciasta i słodkich owoców. To sezonowe danie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego obiadu, jak i smacznego deseru. Jeśli chcecie, możecie dodatkowo polać je śmietanką bądź posypać cukrem. Pierogi z malinami zasmakują nawet największym niejadkom.

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • jajka  1 szt.

  • woda  150 ml

  • maliny  500 g

  • cukier  40 g

  • sól  2 g

Pierogi z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajko wbijamy do miseczki. Wodę wlewamy do rondelka, a następnie ją podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Zdejmujemy garnek z ognia.

  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, jajko oraz wodę. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto dłońmi. Nadajemy mu kształt kuli, zawijamy w folię i odstawiamy na 15 minut.

  • Krok 3:

    Maliny: przekładamy je na sito, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym i przenosimy je do miski. Całość posypujemy 20 g cukru. 

  • Krok 4:

    Formowanie pierogów: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je do momentu, aż uzyskamy placek o grubości 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Układamy na nich owoce. Na końcu składamy ciasto na pół i sklejamy jego brzegi.

  • Krok 5:

    Gotowanie: do dużego garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy szczyptę soli. Całość podgrzewamy. Gdy płyn zacznie wrzeć, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

  • Krok 6:

    Pierogi z malinami: wykładamy je na talerz. Danie dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy pozostałą ilością cukru.

Porady

  • Pierogi z malinami z łatwością przygotujemy w wersji bezglutenowej. Mąkę pszenną zastępujemy wtedy jaglaną, gryczaną, ryżową lub kukurydzianą. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy połączyć je ze sobą. Ponadto świetnie sprawdzi się tutaj specjalna mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.
  • Pierogi możemy wzbogacić również o inne owoce. Maliny rewelacyjnie komponują się z truskawkami, jagodami, borówkami, a nawet porzeczkami. 
  • Ciasto na pierogi wyrabiamy dłońmi do momentu, aż stanie się elastyczne, miękkie oraz gładkie. W związku z tym warto poświęcić na tę czynność przynajmniej 15-20 minut. 
  • Niezjedzone pierogi przykrywamy folią do żywności i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni. Jeśli chcemy, możemy je zamrozić. Przekładamy je wtedy do specjalnego woreczka, a następnie wstawiamy do zamrażarki. Pierogi należy spożyć w ciągu 3 miesięcy.
  • Poza sezonem na maliny, z łatwością wykonamy pierogi z dodatkiem mrożonych owoców. Pamiętajmy, żeby wcześniej je rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto podczas gotowania zachowa swój kształt i nie rozklei się.
  • Ciasto możemy wzbogacić także o kakao. W ten sposób otrzymamy fantastyczne pierogi czekoladowe z malinami
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi z malinami – z czym je podać?

Pierogi z malinami to wspaniały pomysł na lekki obiad lub smaczny deser. Zazwyczaj podajemy je solo. Jeśli jednak chcemy wzbogacić ich smak oraz wygląd, możemy dodatkowo udekorować je:

  • bitą śmietaną – wyczarujemy ją z cukru pudru oraz schłodzonej śmietanki 30%, 
  • polewą czekoladową – rewelacyjnie komponuje się z pierogami. Wystarczy polać nią danie,
  • owocami – najlepiej sprawdzą się tutaj świeże maliny. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć także innych owoców takich jak truskawki, borówki bądź jagody,
  • śmietaną 18% – odznacza się aksamitną konsystencją oraz lekko kwaśnym smakiem. Niektórzy posypują ją dodatkowo cukrem,
  • masłem – wystarczy je roztopić, a następnie polać nim pierogi. Dodatek ten fantastycznie podkreśli smak dania,
  • jogurtem naturalnym – to świetna alternatywa dla śmietany. Produkt ten stanowi idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które dbają o swoją figurę. 

Pierogi z malinami – inne warianty

Farsz do pierogów z malinami możemy również wzbogacić o wiele smacznych składników. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:

  • twaróg – mielimy go trzykrotnie w maszynce, a następnie łączymy z cukrem oraz malinami,
  • mascarpone – wystarczy wymieszać go z owocami. Ten popularny serek włoski odznacza się wyjątkowo kremową konsystencją oraz delikatnym smakiem,
  • biała czekolada – kroimy ją na bardzo drobne kawałki, a następnie dodajemy do owoców,
  • mięta – nada pierogom niezwykle orzeźwiającej nuty. Wystarczy ją umyć, osuszyć, posiekać i dodać do farszu.

Z jakimi owocami można przygotować pierogi?

Maliny bez problemu zastąpimy innymi owocami. W konsekwencji otrzymamy:

  • pierogi z truskawkami – warto przygotować je w czerwcu, gdy trwa sezon na te pyszne owoce,
  • pierogi z jagodami – wspaniale smakują z dodatkiem śmietanki 18% oraz cukru,
  • pierogi z jabłkami – możemy zrobić je również jesienią. Przed podaniem polecamy posypać je zmielonym cynamonem,
  • pierogi z brzoskwiniami – do przygotowania farszu można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. W przypadku drugiego produktu, warto go wcześniej odsączyć z syropu.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne