Chleb z dyni i imbiru to pyszny sposób na wykorzystanie miąższu po halloweenowych szaleństwach. Poza sezonem można użyć dyni mrożonej lub puree. Wykonanie ciasta na chleb jest łatwe, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, podobnie jak na muffinki. Taki bochenek z dyni jest mięciutki i wilgotny w środku. Dodatek imbiru sprawia, że ten wypiek ma właściwości rozgrzewające.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Dynia: miąższ pokrojony w kostkę wsadzamy do miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej, dolewamy odrobinę wody. Miskę przykrywamy folią spożywczą, nakłuwamy ją, tworząc kilka dziurek. Tak przygotowaną dynię w misce wkładamy mikrofalówki, ustawiamy ją na dużą moc na 5-10 minut lub do do miękkości. Dynię odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę.
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza w przypadku pieczenia z termoobiegiem.
Mokre składniki: do miski wlewamy melasę, syrop cukrowy i mleko, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści.
Składniki mokre: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy je ręcznie, do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na chleb dyniowy: puree z dyni miksujemy razem z jajkiem, potem dolewamy mokre składniki. Następnie partiami wsypujemy suche składniki. Mieszamy do połączenia.
Pieczenie: keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na chleb dyniowy wlewamy do formy. Wierzch posypujemy częścią kandyzowane imbiru. Chleb dyniowy z imbirem pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka. Posypujemy wierzch resztą imbiru i studzimy w piekarniku.
Podanie i przechowywanie: chleb dyniowy najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu. Ale jeszcze lepszy efekt uzyskamy, owijając blaszkę pergaminem i folią spożywczą. Tak przygotowany chlebek odstawiamy na kilka dni, żeby dojrzał i zyskał głębię smaku. Podajemy z filiżanką kawy i odrobiną masła na kromce.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/squidgy-pumpkin-ginger-loaf
Kalorie: 256
Węglowodany: 41
Tłuszcz: 8
Błonnik: 1
Białko: 4
Tłuszcz nasycony: 5
Cukier: 27
Komentarze