Chleb z dyni i imbiru

Chleb z dyni i imbiru to pyszny sposób na wykorzystanie miąższu po halloweenowych szaleństwach. Poza sezonem  można użyć dyni mrożonej lub puree. Wykonanie ciasta na chleb jest łatwe, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, podobnie jak na muffinki. Taki bochenek z dyni jest mięciutki i wilgotny w środku. Dodatek imbiru sprawia, że ten wypiek ma właściwości rozgrzewające.

dodany przez: Sarah Cook

chleb

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Kalorie:
256 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Chleb z dyni i imbiru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Dynia: miąższ pokrojony w kostkę wsadzamy do miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej, dolewamy odrobinę wody. Miskę przykrywamy folią spożywczą, nakłuwamy ją, tworząc kilka dziurek. Tak przygotowaną dynię w misce wkładamy mikrofalówki, ustawiamy ją na dużą moc na 5-10 minut lub do do miękkości. Dynię odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę.

  • 2.

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub  160 stopni Celsjusza w przypadku pieczenia z termoobiegiem.

  • 3.

    Mokre składniki: do miski wlewamy melasę, syrop cukrowy i mleko, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści.

  • 4.

    Składniki mokre: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy je ręcznie, do uzyskania jednolitej masy.

  • 5.

    Ciasto na chleb dyniowy: puree z dyni miksujemy razem z jajkiem, potem dolewamy mokre składniki. Następnie partiami wsypujemy suche składniki. Mieszamy do połączenia.

  • 6.

    Pieczenie: keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na chleb dyniowy wlewamy do formy. Wierzch posypujemy częścią kandyzowane imbiru. Chleb dyniowy z imbirem pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka. Posypujemy wierzch resztą imbiru i studzimy w piekarniku.

  • 7.

    Podanie i przechowywanie: chleb dyniowy najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu. Ale jeszcze lepszy efekt uzyskamy, owijając blaszkę pergaminem i folią spożywczą. Tak przygotowany chlebek odstawiamy na kilka dni, żeby dojrzał i zyskał głębię smaku. Podajemy z filiżanką kawy i odrobiną masła na kromce.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/squidgy-pumpkin-ginger-loaf

Kalorie: 256

Węglowodany: 41

Tłuszcz: 8

Błonnik: 1

Białko: 4

Tłuszcz nasycony: 5

Cukier: 27

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy