Chlebek z suszonymi pomidorami

Ocena:

5 (10)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Chlebek z suszonymi pomidorami to rewelacyjny drożdżowy wieniec, inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Ma pyszną, chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ, który podkreśla lekko kwaskowata pasta z suszonych pomidorów i czosnku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z dodatkiem masła czosnkowego albo pysznego dipu. Sprawdźcie ten prosty przepis i zaskoczcie rodzinę aromatycznym chlebkiem.

Składniki:

  • mąka chlebowa  500 g

  • masło  80 g

  • drożdże  30 g

  • woda  250 ml

  • cukierki  5 g

  • bazylia  15 g

  • czosnek  10 g

  • pieprz  2 g

  • sól  15 g

  • suszone pomidory  80 g

  • olej  45 ml

Chlebek z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Okrągłą formę do ciasta o średnicy ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku.

  • Krok 2:

    Do miseczki rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 60 ml wody (powinna być letnia). Mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Możemy pominąć ten etap, jeżeli korzystamy z drożdży suchych, od razu dodając je do mąki w ilości 15 g.

  • Krok 3:

    Do suchej miski przesiewamy mąkę chlebową (świetnie sprawdzi się też mieszanka z mąki pszennej i razowej), dodajemy sól, bazylię (możemy dodać również łyżeczkę ziół prowansalskich albo tymianku) i mieszamy. Następnie dolewamy pracujący zaczyn, rozpuszczone masło i połowę letniej wody (jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, należy ją stopniowo dolewać, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję). Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

  • Krok 4:

    Przygotowujemy pastę: obieramy czosnek, a pomidory suszone odsączamy. Następnie przekładamy warzywa do kielicha blendera (możemy też użyć innego naczynia o wysokich brzegach), dolewamy oliwę lub olej z suszonych pomidorów, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Warto również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, smak będzie wtedy bardziej intensywny i wyrazisty. Całość blendujemy przez króciutką chwilę – kawałki pomidorów powinny być wciąż wyczuwalne. Warto wypróbować również wersję bez blendowania, z posiekanymi na drobno pomidorami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  • Krok 5:

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40x30 cm i kroimy wzdłuż na trzy równe pasy. Ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej pastą pomidorową i zaplatamy w warkocz, następnie łączymy ze sobą oba końce chlebka, tworząc wieniec. Przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy 40–45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

  • Krok 6:

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przed włożeniem chlebka do piekarnika delikatnie smarujemy wierzch ciasta oliwą. Możemy go także udekorować pokrojonymi pomidorami (mogą być koktajlowe lub suszone). Chlebek pieczemy przez 35–40 minut, aż wierzch będzie rumiany.

  • Krok 7:

    Chlebek z suszonymi pomidorami najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z masłem czosnkowym lub ulubionym dipem. Świetnym dodatkiem do niego będzie również tapenada – pasta z czarnych oliwek

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne