Proziaki

Proziaki to podkarpacki specjał. Doskonała przegryzka do dipów lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, która nazywana była kiedyś prozą. Proziaki są banalne!

Dodany przez:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.57 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250g mąki
  • 125 ml mleka zsiadłego lub maślanki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na proziaki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk, podsypać mąką.
  2. Rozwałkować placek i podzielić na mniejsze. Ja zawsze po prostu urywam po kawałku ciasta i placki formuję w ręku. Układamy na lekko podgrzanej patelni. BEZ TŁUSZCZU. Smażymy proziaki z każdej ze stron, uważając, aby nie spalić. Proziaki są doskonałe na ciepło oraz na zimno.
przekąska pieczywo proziaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze