Proziaki

Proziaki to podkarpacki przysmak, który tradycyjnie przygotowuje się na blasze. Ważnym składnikiem w przepisie na proziaki jest kefir, który można zastąpić maślanką lub zsiadłym mlekiem. Obecnie proziaki przygotowuje się na patelni bez dodatku tłuszczu. Stanowią one pyszną i pożywną przekąskę, która może zastąpić nam pieczywo i która najlepiej smakuje z dipami np. sosem czosnkowym. Podpowiadamy, jak przygotować proziaki. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Pieczywo Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-maka-pszenna-min 1.

    Proziaki – przepis:
    Wszystkie składniki na proziaki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk podsypać mąką. Rozwałkować placek i podzielić na mniejsze. Ja zawsze po prostu urywam po kawałku ciasta i placki formuję w ręku. Układamy na lekko podgrzanej suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażymy proziaki z każdej ze stron uważając, aby nie spalić. Proziaki na maślance są doskonałe na ciepło oraz na zimno. Placki proziaki z patelni warto podawać z twarogiem ze szczypiorkiem albo z masłem czosnkowym.

Porady

Przepis na proziaki zamiennie stosuje maślankę, kefir lub zsiadłe mleko. Można wykorzystać te produkty, które akurat znajdują się w kuchni. Można także urozmaicać ciasto dodatkami np.: przyprawą zawierająca suszone pomidory. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki to możecie doprawić ciasto na proziaki szczyptą kurkumy lub curry. Wtedy powstaną placki w orientalnym stylu. 

Ważne, aby używać czystej blachy do pieczenia, ewentualnie podsypanej mąką. Świetnie smakują proziaki z patelni. Jednak tutaj przydaje się patelnia o grubym dnie, która w równomierny sposób przewodzi temperaturę. Nie musi to być patelnia żeliwna. Sprawdzą się również patelnie powlekane ceramiką czy patelnie stalowe. 

Notka redakcyjna

Proziaki – co to jest

Przepis na proziaki z Podkarpacia to przykład przekąski, która została wymyślona przez wiejskie gospodynie. Podstawowe składniki takie jak mąka pszenna, maślanka, kefir lub zsiadłe mleko oraz soda oczyszczona niemal zawsze była dostępna. Proziaki bez kefiru, a proziaki na maślance różnią się od siebie intensywniejszym smakiem i z pewnością znajdą wielu smakoszy. Proziaki podkarpackie to także tradycyjny przepis wpisujący się w kuchnię regionalną. Jednak podobne placki proziaki występują w innych obszarach Polski, często pod inną nazwą. Na przykład na Lubelszczyźnie spróbować można fajerczaków. Te placki są podobne składem do proziaków. Ich nazwa odwołuje się do fajerek, które były elementem tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Właśnie na rozgrzanych fajerkach opiekano proziaki na sodzie. Fajerczaki znane są również pod nazwą fajerkasy.

Proziaki - z czym jeść?

Przepis na proziaki można wykorzystać z wieloma dodatkami. Najpopularniejsze towarzystwo proziaków to pasty kanapkowe. Świetnie sprawdzi się pasta jajeczna, pasta rybna, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i ogórkiem. Warto też przygotować proziaki z pastą z ciecierzycy, czyli hummusem albo z prostym smalcem z fasoli. W sezonie świetnie smakuje przygotowana pasta paprykowa. Proziaki można podać z wędzonym łososiem albo z plastrami szynki. Jednak proziaki najlepiej smakują z prostymi dodatkami. Na przykład masło wymieszane z czosnkiem i ziołami. Doskonale będzie pasować tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, koperek czy też natka pietruszki. Porcja świeżego zmielonego pieprzu również nada pożądanego smaku proziakom.

Proziaki mogą być też potraktowane jako deser. Wystarczy, zamiast wytrawnych dodatków podać dżem malinowy, powidła śliwkowe, krem orzechowo-czekoladowy czy też dżem śliwkowy z kakao, znany jako czeko-śliwka.

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy