Proziaki

Proziaki to specjał pochodzący z Podkarpacia. Proziaki to po prostu placki przygotowywane na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Najczęściej przygotowuje się proziaki na patelni, bez dodatku tłuszczu. Proziaki to doskonała przegryzka do dipów lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, która nazywana była kiedyś prozą. Przepis na proziaki jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet nowicjusze w kuchni. Dobry przepis na proziaki powinien powstać z delikatnie wymieszanej masy. Proziaki na sodzie to tania przekąska, która przyda się na imprezę w gronie znajomych albo na rodzinne śniadanie, gdy zabraknie pieczywa. Jeżeli chcecie oszczędzić czas, to warto zrobić proziaki z piekarnika. Oto przepis na pyszne proziaki.

PieczywoPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Proziaki – przepis:
    Wszystkie składniki na proziaki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk podsypać mąką. Rozwałkować placek i podzielić na mniejsze. Ja zawsze po prostu urywam po kawałku ciasta i placki formuję w ręku. Układamy na lekko podgrzanej suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażymy proziaki z każdej ze stron uważając, aby nie spalić. Proziaki na maślance są doskonałe na ciepło oraz na zimno. Placki proziaki z patelni warto podawać z twarogiem ze szczypiorkiem albo z masłem czosnkowym.

Porady

Przepis na proziaki zamiennie stosuje maślankę, kefir lub zsiadłe mleko. Można wykorzystać te produkty, które akurat znajdują się w kuchni. Można także urozmaicać ciasto dodatkami np.: przyprawą zawierająca suszone pomidory. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki to możecie doprawić ciasto na proziaki szczyptą kurkumy lub curry. Wtedy powstaną placki w orientalnym stylu. 

Ważne, aby używać czystej blachy do pieczenia, ewentualnie podsypanej mąką. Świetnie smakują proziaki z patelni. Jednak tutaj przydaje się patelnia o grubym dnie, która w równomierny sposób przewodzi temperaturę. Nie musi to być patelnia żeliwna. Sprawdzą się również patelnie powlekane ceramiką czy patelnie stalowe. 

Notka redakcyjna

Proziaki – co to jest

Przepis na proziaki z Podkarpacia to przykład przekąski, która została wymyślona przez wiejskie gospodynie. Podstawowe składniki takie jak mąka pszenna, maślanka, kefir lub zsiadłe mleko oraz soda oczyszczona niemal zawsze była dostępna. Proziaki bez kefiru, a proziaki na maślance różnią się od siebie intensywniejszym smakiem i z pewnością znajdą wielu smakoszy. Proziaki podkarpackie to także tradycyjny przepis wpisujący się w kuchnię regionalną. Jednak podobne placki proziaki występują w innych obszarach Polski, często pod inną nazwą. Na przykład na Lubelszczyźnie spróbować można fajerczaków. Te placki są podobne składem do proziaków. Ich nazwa odwołuje się do fajerek, które były elementem tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Właśnie na rozgrzanych fajerkach opiekano proziaki na sodzie. Fajerczaki znane są również pod nazwą fajerkasy.

Proziaki - z czym jeść?

Przepis na proziaki można wykorzystać z wieloma dodatkami. Najpopularniejsze towarzystwo proziaków to pasty kanapkowe. Świetnie sprawdzi się pasta jajeczna, pasta rybna, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i ogórkiem. Warto też przygotować proziaki z pastą z ciecierzycy, czyli hummusem albo z prostym smalcem z fasoli. W sezonie świetnie smakuje przygotowana pasta paprykowa. Proziaki można podać z wędzonym łososiem albo z plastrami szynki. Jednak proziaki najlepiej smakują z prostymi dodatkami. Na przykład masło wymieszane z czosnkiem i ziołami. Doskonale będzie pasować tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, koperek czy też natka pietruszki. Porcja świeżego zmielonego pieprzu również nada pożądanego smaku proziakom.

Proziaki mogą być też potraktowane jako deser. Wystarczy, zamiast wytrawnych dodatków podać dżem malinowy, powidła śliwkowe, krem orzechowo-czekoladowy czy też dżem śliwkowy z kakao, znany jako czeko-śliwka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 15 min.
Racuchy z jabłkami bez drożdży

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze.  Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek

Kulinarna Hania

Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży