Proziaki
Proziaki - Przepis na ProziakiProziaki to specjał pochodzący z Podkarpacia. Proziaki to po prostu placki przygotowywane na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Najczęściej przygotowuje się proziaki na patelni, bez dodatku tłuszczu. Proziaki to doskonała przegryzka do dipów lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, która nazywana była kiedyś prozą. Przepis na proziaki jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet nowicjusze w kuchni. Dobry przepis na proziaki powinien powstać z delikatnie wymieszanej masy. Proziaki na sodzie to tania przekąska, która przyda się na imprezę w gronie znajomych albo na rodzinne śniadanie, gdy zabraknie pieczywa. Jeżeli chcecie oszczędzić czas, to warto zrobić proziaki z piekarnika. Oto przepis na pyszne proziaki.

Proziaki / fot. iStock
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
1.Proziaki – przepis:
Wszystkie składniki na proziaki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk podsypać mąką. Rozwałkować placek i podzielić na mniejsze. Ja zawsze po prostu urywam po kawałku ciasta i placki formuję w ręku. Układamy na lekko podgrzanej suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażymy proziaki z każdej ze stron uważając, aby nie spalić. Proziaki na maślance są doskonałe na ciepło oraz na zimno. Placki proziaki z patelni warto podawać z twarogiem ze szczypiorkiem albo z masłem czosnkowym.
Porady
Przepis na proziaki zamiennie stosuje maślankę, kefir lub zsiadłe mleko. Można wykorzystać te produkty, które akurat znajdują się w kuchni. Można także urozmaicać ciasto dodatkami np.: przyprawą zawierająca suszone pomidory. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki to możecie doprawić ciasto na proziaki szczyptą kurkumy lub curry. Wtedy powstaną placki w orientalnym stylu.
Ważne, aby używać czystej blachy do pieczenia, ewentualnie podsypanej mąką. Świetnie smakują proziaki z patelni. Jednak tutaj przydaje się patelnia o grubym dnie, która w równomierny sposób przewodzi temperaturę. Nie musi to być patelnia żeliwna. Sprawdzą się również patelnie powlekane ceramiką czy patelnie stalowe.
Notka redakcyjna
Proziaki – co to jest
Przepis na proziaki z Podkarpacia to przykład przekąski, która została wymyślona przez wiejskie gospodynie. Podstawowe składniki takie jak mąka pszenna, maślanka, kefir lub zsiadłe mleko oraz soda oczyszczona niemal zawsze była dostępna. Proziaki bez kefiru, a proziaki na maślance różnią się od siebie intensywniejszym smakiem i z pewnością znajdą wielu smakoszy. Proziaki podkarpackie to także tradycyjny przepis wpisujący się w kuchnię regionalną. Jednak podobne placki proziaki występują w innych obszarach Polski, często pod inną nazwą. Na przykład na Lubelszczyźnie spróbować można fajerczaków. Te placki są podobne składem do proziaków. Ich nazwa odwołuje się do fajerek, które były elementem tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Właśnie na rozgrzanych fajerkach opiekano proziaki na sodzie. Fajerczaki znane są również pod nazwą fajerkasy.
Proziaki - z czym jeść?
Przepis na proziaki można wykorzystać z wieloma dodatkami. Najpopularniejsze towarzystwo proziaków to pasty kanapkowe. Świetnie sprawdzi się pasta jajeczna, pasta rybna, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i ogórkiem. Warto też przygotować proziaki z pastą z ciecierzycy, czyli hummusem albo z prostym smalcem z fasoli. W sezonie świetnie smakuje przygotowana pasta paprykowa. Proziaki można podać z wędzonym łososiem albo z plastrami szynki. Jednak proziaki najlepiej smakują z prostymi dodatkami. Na przykład masło wymieszane z czosnkiem i ziołami. Doskonale będzie pasować tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, koperek czy też natka pietruszki. Porcja świeżego zmielonego pieprzu również nada pożądanego smaku proziakom.
Proziaki mogą być też potraktowane jako deser. Wystarczy, zamiast wytrawnych dodatków podać dżem malinowy, powidła śliwkowe, krem orzechowo-czekoladowy czy też dżem śliwkowy z kakao, znany jako czeko-śliwka.
Podobne przepisy

Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Tak przygotowane placki z jabłkami są przepyszne i szybko znikają z talerza :) Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami można podać posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na gorąco, ale po lekkim przestudzeniu też są pyszne.
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Ryż z jabłkiem to szybkie, kilkuskładnikowe danie na słodko. Ten przepis wielu z nas kojarzy się jeszcze z dzieciństwa, bo z chęcią gotowały go również nasze mamy i babcie. Zafundujcie więc sobie sentymentalna podróż kulinarną i przygotujcie to danie w swojej kuchni. Ryż z jabłkami i cynamonem możecie podać jako deser, podwieczorek lub lekki obiad na słodko. Ryż na mleku to także świetny posiłek dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na ryż z jabłkami.
Ryż z jabłkami

Naleśniki z kurczakiem to prosty i szybki pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Faszerowane naleśniki z kurczakiem są zdrowe, sycące i smakują całej rodzinie. Podsmażone warzywa i kurczak w naleśniku to także świetny pomysł na danie na wynos do pracy lub szkoły.
Naleśniki z kurczakiem

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze. Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek.
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Ogórki w musztardzie to przepyszny dodatek, pasujący do wielu dań. Ich wyjątkowy smak sprawił, że od lat są obowiązkową pozycją na półce w każdej spiżarni. Jak przygotować ogórki w musztardzie? Przepis na musztardowe pikle jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Powstają bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej! Lepiej przygotujcie większy zapas, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem ogórków w musztardzie przez cały rok.
Ogórki z musztardą

Grzyby w occie to grzybowe przetwory, które zawsze robię jesienią. Takie pyszne zapasy wykorzystuję do przystawek i sałatek. Grzyby w occie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto wykorzystać ten przepis.
Grzyby w occie

Jabłecznik z bezą to wspaniałe ciasto. Pod lekko chrupiącą z wierzchu, a miękką w środku bezą, kryją się kwaśne jabłka na delikatnym kruchym spodzie. Jabłecznik z bezą to połączenie smaku kwaśnego i słodkiego, które tworzą przyjemny balans. To ciasto bardzo efektowne, ale łatwe do zrobienia. Wygląda na skomplikowane, jednak nie trzeba dużych umiejętności kucharskich, żeby je przygotować.
Jabłecznik z bezą

Przepis na wegański i bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę. Sprawdź przepis na wegański sernik jaglany.