Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Robi się go niezwykle łatwo. Także osoby, które nie mają wprawy w pieczeniu chleba, mogą pokusić się o jego wykonanie. W tym wypieku nie trzeba nawet robić rozczynu. Wystarczy tylko dokładnie połączyć wszystkie składniki i pozwolić ciastu rosnąć. Zdecydowanie chleb orkiszowy na drożdżach to zdrowszy zamiennik pszennego chleba na białej mące.

dodany przez: Dominika Wilk

chleb

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Chleb orkiszowy na drożdżach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • chleb orkiszowy na drozdzach 1.

    Przygotowanie: drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę miodu i 2 łyżki letniej wody. Rozcieramy na płynną masę. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól i ziarna. Potem wlewamy drożdże (nie czekamy aż urosną) oraz dolewamy resztę letniej wody.

  • chleb orkiszowy na drozdzach 2.

    Ciasto: wyrabiamy mikserem (można też ręcznie), aż utworzy jednolitą kulę. Może to trwać nawet 15 minut. Jeśli ciasto wyda nam się lejące, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Potem zostawiamy chleb do wyrośnięcia na około godzinę.

  • chleb orkiszowy 3.

    Wyrastanie: gdy podwoi objętość, staramy się przemieszać go jeszcze rękami przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika i sezamem (sprawdzą się też ziarenka lnu lub pestki z dyni).  Odstawiamy na kolejne 30 minut.

  • chleb orkiszowy na drozdzach 4.

    Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy około godziny. Gdyby skórka zbyt szybko się spiekała, przykrywamy chleb orkiszowy na drożdżach folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy