A. Rogalski
4.42 (194)
Cebularze to pochodzący z kuchni żydowskiej pszenny placek z cebulą i makiem, popularne na Lubelszczyźnie. W naszej wersji nie mają maku, ale jeśli chcecie zrobić oryginalną wersję, to nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim cebulę. Ta pyszna przekąska z ciasta drożdżowego sprawdzi się na kolację, imprezę, ale też jako danie na wynos. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują naprawdę wyśmienicie. Podajemy sprawdzony przepis na cebularze - będą o niebo lepsze, od tych ze sklepu.
mąka 500 g
drożdże 15 g
mleko 250 ml
jajka 1 szt.
masło 60 g
olej 30 ml
cebula 2 szt.
sól 15 g
cukier 10 g
olej 30 ml
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, co najmniej godzinę przed przygotowaniem cebularzy. Masło możemy rozpuścić i przestudzić, ale można również dodać miękkie. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy i studzimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto na cebularze: do miski z mąką dodajemy suche drożdże, cukier, sól (10 g), pieprz, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące), masło. Wyrabiamy elastyczne, wilgotne ciasto, które odchodzi od ręki. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę (czas wyrastania nie został wliczony w czas przygotowania cebularzy).
Cebula: obieramy 2 spore (lub 4 małe), kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i dusimy na średnim ogniu, ok. 30 minut. Mieszamy co chwilę, żeby się nie przypaliła. Odstawiamy do wystudzenia.
Formowanie cebularzy: wyrośnięte ciasto dzielimy na 12–16 kul. Układamy je w odstępach, lekko spłaszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kładziemy po porcji cebuli, mniej więcej łyżkę. Dodatkowo możemy posypać je odrobiną maku. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 190°C.
Pieczenie: cebularze drożdżowe pieczemy przez ok. 25 min. Powinny mieć złocisty kolor.
Porady
- Tradycyjne cebularze lubelskie przygotowywane są z dodatkiem cebuli oraz maku. Dawniej nie przyrządzano ich z serem, ale to dodatek, który może je urozmaicić. W piekarniku ser rozpuści się i sprawi, że nabiorą jeszcze lepszego smaku.
- Jeśli chcemy zrobić cebularze z serem to dobrze sprawdzi się cheddar, który ma dość wyrazisty smak lub mozarrella – można również zmieszać te dwa gatunki.Ciekawą propozycją będzie też gruyere.
- Cebularze drożdżowe możemy posmarować rozbełtanym jajkiem przed umieszczeniem ich w piekarniku. Dzięki temu ciasto pięknie zarumieni się z wierzchu i będzie jeszcze bardziej chrupiące.
- Do przygotowania ciasta sprawdzą się również świeże drożdże. Czas przygotowania nieco się wydłuży, bo musimy zrobić dodatkowo rozczyn drożdżowy.
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do przygotowania cebularzy przyda się wałek i stolnica – silikonową łatwiej się czyści, a do tego zajmuje mniej miejsca, ponieważ można ją zwinąć.
- Do smażenia cebuli najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, ewentualnie masło klarowane.
- Najlepsze cebularze domowe wyjdą z mąki typu 500. W wersji bezglutenowej możemy użyć jaglanej, gryczanej lub kukurydzianej bądź specjalnej mieszanki do wypieku pizzy.
Cebularze lubelskie powstały mniej więcej w XIX wieku. Były wypiekane przez Żydów na lubelskiej starówce. Dobrze dostępne składniki i ich niskie ceny sprawiły, że szybko zyskały rzeszę fanów. Na mieście można było spotkać sprzedawców, którzy nosili na plecach wiklinowe kosze wypchane świeżymi cebularzami.
Dawniej, tradycyjnie wypiekane były w piecach opalanych drewnem. Co ciekawe, obecnie w Lublinie znajduje się Regionalne Muzeum Cebularza, w którym zwiedzający mają możliwość samodzielnego przygotowania tej potrawy pod okiem doświadczonych piekarzy. W 2014 roku cebularz stał się wyrobem chronionym w Unii Europejskiej. Warto ich spróbować – to skromna przekąska, kryjąca w sobie wyjątkowy smak.
Wersja podstawowa, z makiem i cebulą jest wyśmienita, ale warto też pobawić się składnikami i spróbować nowych smaków:
Skoro już mamy drożdżowe ciasto, można zrobić z niego również małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki. To przepis na pyszne i szybkie pizzerinki, które będą królowały na imprezach dla dzieci i dla dorosłych.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.