Chałka - najlepszy przepis

15 przepisów

chalka-drozdzowa

Chałka drożdżowa - słodka i mleczna, niezwykle delikatna i lekka - coraz częściej zastępuje tradycyjne pieczywo na polskich stołach. Nic dziwnego. Jej walory sprawiają, że idealnie pasuje do dań śniadaniowych i nie tylko. W wielu regionach nieodłączną częścią wigilijnej tradycji jest właśnie chałka. Jak zrobić ten przysmak? Nie jest to takie trudne, zwłaszcza jeżeli dysponujemy świeżymi drożdżami. Wyrobienie ciasta nie zajmie zbyt dużo czasu, a samo zaplatanie poszczególnych jego części jest naprawdę łatwe. Jak wykorzystać chałkę w kuchni? Ciekawych przepisów z całą pewnością nie brakuje. 
 

Przepisy z chałką

Jak zapleść chałkę?

Nie jest żadną tajemnicą, że domowe wypieki powinny cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i oczy. Chałka występuje w wielu formach, ale największą popularnością cieszy się wersja zaplatana, która wyglądem przypomina klasyczny warkocz. Nie tylko wygląd łączy ją z tym popularnym uczesaniem, bo samo zaplatanie ciasta odbywa się dokładnie tak samo, jak zaplatanie warkocza. Poradzi sobie z tym każda gospodyni, która choć raz układała włosy w ten właśnie sposób.

Najłatwiejszy i najpopularniejszy wariant to chałka zapleciona z trzech części ciasta. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać chałkę z czterech, a nawet z sześciu części. Będzie to wymagało nieco wprawy, jednak takie metody nie są wyraźnie bardziej czasochłonne. 

Przed włożeniem ciasta do piekarnika, ciasto można posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem.  Kruszonka na chałkę jest łatwa w przygotowaniu i jest najlepszym wyborem, gdy zależy nam na słodkim, deserowym smaku. Jeżeli jednak pieczywo ma być zestawiane ze składnikami słonymi lub pikantnymi, dobrze sprawdzi chałka z makiem. Ciasto można też posmarować samym żółtkiem i oprószyć cukrem trzcinowym. Możliwości jest wiele, więc każda z nas może we własnej kuchni wypiec dokładnie taką chałkę, jaką lubi najbardziej.

Przepisy z chałką

Chałka doskonale sprawdza się w przepisach śniadaniowych. Francuskie tosty z chałki smakują wybornie i stanowią świetną alternatywę dla wszystkich osób, dla których smak tradycyjnego pieczywa jest zbyt powszedni. Wyśmienita bułka drożdżowa smażona w jajku roztrzepanym z mlekiem może być zestawiana z serami, wędlinami i świeżymi warzywami, co przekłada się na mnogość możliwych do uzyskania kombinacji śniadaniowych.

Domowa chałka może być też podstawowym składnikiem typowo wegańskiego śniadania. W tym przypadku powinna być przygotowana według wegańskiego przepisu, który eliminuje krowie mleko i jajka. Te składniki trzeba będzie wykluczyć także z samego procesu przygotowania tostów francuskich. Zamiast nich można użyć mleka roślinnego - ryżowego, owsianego, sojowego, migdałowego lub innego. Tak przygotowane grzanki można podawać oprószone cynamonem i ze świeżymi owocami (świetnie sprawdzą się owoce sezonowe). Wegańskie tosty francuskie zachwycają delikatnością (dosłownie rozpływają się w ustach) i wybornym smakiem.  

Co zrobić z suchej chałki?

Chałka może być też składnikiem nieco bardziej złożonych potraw, czego najlepszym przykładem jest wyśmienita zapiekanka waniliowa z truskawkami. Przygotowanie takiego deseru nie jest specjalnie czasochłonne, a finalny efekt zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza jeżeli zapiekany specjał zostanie podany z lodami waniliowymi. To jeden z najbardziej efektownych sposobów wykorzystania suchej chałki, która zdążyła się trochę zestarzeć. 

Opcji na przygotowanie zapiekanki z czerstwej chałki jest znacznie więcej i nie każdy przepis musi zmierzać w stronę deseru. Kilkudniowa bułka świetnie nadaje się też do przygotowania pysznej zapiekanki z porem, czosnkiem i serem. Taki specjał to świetny pomysł na oryginalną i niezwykle smaczną kolację, tym bardziej, że jego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. 

Suchą chałkę można też posmarować ulubionym kremem (np. waniliowym lub migdałowym) i przypiec w piekarniku. Takie grzanki świetnie smakują podane z ulubionym dżemem lub powidłami i świetnie sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.