Chleb na sodzie z maślanką zwany również irlandzkim, przygotujemy w ekspresowym tempie bez grama drożdży. Wystarczy połączyć składniki, uformować ciasto i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Gotowy wypiek wspaniale smakuje zarówno na słodko z ulubionym dżemem, jak i na słono z wędliną lub serem. Chleb na sodzie zachwyci wszystkich fanów szybkiej kuchni.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 157 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Łączenie składników: mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy sodę oczyszczoną, płatki owsiane i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie całość łączymy z kefirem i krótko wyrabiamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Pieczenie: ciasto formujemy na kształt kuli. Układamy je na blasze, lekko spłaszczamy i nacinamy krzyż na środku. Następnie wstawiamy je do piekarnika na ok. 35 minut. Gotowy chleb na sodzie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
- Chleb na sodzie możemy przygotować również w formie bułek. Dzielimy wtedy surowe ciasto na kilka części, formujemy wedle uznania, a następnie układamy na blasze. Na końcu spłaszczamy je delikatnie dłonią, nacinamy i pieczemy.
- Maślankę z powodzeniem zastąpimy kefirem, zsiadłym mlekiem, a nawet jogurtem naturalnym.
- Po upieczeniu, warto stuknąć wypiek od spodu – jeśli wyda głuchy dźwięk, oznacza to, że jest gotowy. W przeciwnym razie wkładamy go do gorącego piekarnika jeszcze na kilka minut.
- Do przygotowania wypieku, zazwyczaj wykorzystujemy mąkę pszenną luksusową, bułkową lub pełnoziarnistą. Ostatni produkt sprawi, że chleb będzie bogatszy w błonnik i bardziej sycący.
- Przed wstawieniem uformowanego ciasta do piekarnika możemy udekorować je płatkami owsianymi, sezamem, ziarnami słonecznika bądź dyni. Składniki te wspaniale wzbogacą smak i aromat wypieku.
- Chleb na sodzie kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Dzięki temu kromki nie będą się rozpadać.
Chleb na sodzie, tak samo jak ten tradycyjny, możemy wzbogacić o różne, zarówno słodkie, jak i słone składniki, np. żurawinę, rodzynki lub żółty ser. Dzięki temu nasz wypiek będzie smaczniejszy oraz o wiele bardziej sycący. Poniżej podajemy kilka pomysłów na pyszne dodatki.
Chleb na sodzie przygotujemy również w wersji bez dodatku mąki pszennej. To świetny pomysł dla wszystkich osób unikających glutenu. W takiej sytuacji polecamy wykonać go na bazie:
Komentarze