Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany to wilgotny, a jednocześnie chrupiący wypiek, przypominający wyglądem i strukturą chleb żytni. Choć bywa wykonywany jedynie na bazie mąki ziemniaczanej, lepszy wychodzi z gotowanymi ziemniakami. Jest wtedy bardziej mięsisty, a dzięki temu, że jest to chleb ziemniaczany na drożdżach – również przyjemnie sprężysty. Dzięki ziemniakom, dłużej zachowuje świeżość i nie obsycha. 

dodany przez: Dominika Wilk

chleb

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: dzień wcześniej gotujemy ziemniaki. Obieramy je ze skórki, zalewamy zimną wodą, dodajemy 6 g soli (łyżeczkę), gotujemy do miękkości, studzimy, chowamy do lodówki. Na 12 godzin przed pieczeniem chleba musimy też zrobić zaczyn.
     

  • 2.

    Zaczyn: bierzemy średniej wielkości miskę. Sypiemy do niej: 250 g mąki pszennej chlebowej, 50 g mąki jasnej żytniej, dodajemy 5 g świeżych drożdży, dolewamy 250 ml wody. Mieszamy przy pomocy łyżki, a następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Miskę przykrywamy ściereczką.
     

  • 3.

    Ciasto na chleb ziemniaczany: po 12 godzinach od zrobienia zaczynu, wyjmujemy ziemniaki z lodówki i przeciskamy je przez praskę. Następnie wrzucamy do blendera, dodajemy tam 500 ml wody, 1 łyżeczkę oleju, a także zaczyn i miksujemy na miazgę. Do dużej miski przesiewamy 450 g mąki pszennej chlebowej, 200 g mąki żytniej a także 2 łyżeczki soli (12 g). Dodajemy ziemniaczaną masę i dłońmi wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.
     

  • 4.

    Przygotowanie blachy: bierzemy dwie keksówki o wymiarach 30x11. Dokładnie smarujemy je od wewnątrz masłem i obsypujemy otrębami lub płatkami owsianymi. 
     

  • 5.

    Wyrastanie chleba: ciasto na chleb ziemniaczany dzielimy na pół. Szybkim ruchem przekładamy ciasto do keksówki, starając się, by było rozłożone równomiernie. Następnie przykrywamy blaszki folią spożywczą i odkładamy je na bok. Ciasto musi teraz podwoić swoją objętość. Zajmuje to około godziny. 
     

  • 6.

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Zdejmujemy z blaszek folię spożywczą i wkładamy je do piekarnika. W temperaturze 210°C pieczemy chleb ziemniaczany przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i trzymamy w piekarniku przez kolejne 45 minut. 
     

  • 7.

    Studzenie: upieczony chleb ziemniaczny wyciągamy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć w blaszce mniej więcej przez 5 minut. Potem szykujemy kratkę i odwracamy blaszkę tak, by na kratkę mógł wypaść chleb. Studzimy go a potem zjadamy ze smakiem, smarując grubo masłem.
     

Porady

  • Podczas przygotowania ciasta na chleb, zamiast świeżych drożdży możemy użyć suszonych. Wtedy zamiennikiem 5 g świeżych będzie 2,5 g sproszkowanych.
  • Żeby ciasto na chleb ziemniaczany dobrze rosło, pamiętajmy by zapewnić mu odpowiednią ilość ciepła. Nie trzymajmy ciasta w przeciągu ani przy otwartym oknie.
  • Jeśli chcemy upiec chleb ziemniaczany bezglutenowy, mąkę pszenną musimy zastąpić mieszanką mąki ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej. 
  • Chleb ziemniaczany na drożdżach będzie miał lekko kwaskowy posmak, gdy dodamy do niego zakwas. Może to być kupny produkt sproszkowany - dosypujemy wtedy około 2 łyżek, lub własnoręcznie wykonany zakwas.
  • Smak chleba na ziemniakach można urozmaicić wsypując do niego ulubione zioła np. rozmaryn, oregano lub mieszankę ziół prowansalskich.
  • Chleb ziemniaczany, podobnie jak każdy drożdżowy wypiek, może mieć tendencje do wysychania. Chrońmy go przed tym zawijając go w lnianą ściereczkę.
  • Gdy lubimy smak ziaren w chlebie lub na jego skórce, zawsze możemy na dno blaszki wysypać ziarna czarnuszki lub sezamu. Garść tych ziarenek możemy również wsypać do ciasta. 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy