Bułki z mąki orkiszowej są puszyste, chrupiące i mają lekko orzechowy posmak. A posypane sezamem smakują wprost wyśmienicie. Warto je upiec zamiast bułeczek z oczyszczonej mąki pszennej, bo zawierają więcej białka, tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Razem z miodem, białym twarogiem lub własnej roboty pieczonym mięsem, stanowią zdrową propozycję śniadania. Bułki orkiszowe, jak żadne inne nadadzą się do tworzenia fit burgerów i pożywnych kanapek do szkoły i pracy.
Getty/iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: śmietanę wyjmujemy z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową.
Ciasto: wsypujemy mąkę orkiszową do miski, sól, cukier, drożdże instant (lub 20 g świeżych, a także na rozczyn: 2 g cukru, 5 łyżek wody i 10 g mąki - mieszamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce) dolewamy też 10ml oliwy (1 łyżka), łyżkę śmietany i 150 ml wody. Zagniatamy wszystko na gładką masę i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Jeśli chcemy, żeby bułeczki miały bardziej miodowy posmak, zamiast cukru możemy dodać łyżkę miodu. A jeżeli zależy nam na zmniejszeniu kaloryczności przepisu, śmietanę zastąpmy gęstym jogurtem naturalnym.
Opcjonalnie: możemy też poeksperymentować ze smakiem wypieków. Bułki z mąki orkiszowej, do których dodamy oregano, będą smakowały bardziej jak pizza, a z dodatkiem ziół prowansalskich zyskają lekko ziołowy posmak, idealny do białych twarogów i serków, które będą na nie kładzione.
Formowanie bułek: wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę. Dzielimy je na 6 części i z każdego z nich lepimy zgrabną kulkę. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Piekarnik: rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza (z termoobiegiem – 190 stopni Celsjusza).
Ozdabianie: żeby bułki z mąki orkiszowej miały bardziej apetyczny wygląd, przed włożeniem ich do piekarnika, smarujemy je letnim mlekiem i posypujemy sezamem. Możemy też posypać je siemieniem lnianym, pestkami dyni lub czarnuszką.
Pieczenie: wkładamy blachę z bułkami na 20 minut. Jeśli wypiek wydaje nam się zbyt blady, możemy go potrzymać 5 minut dłużej.
Podanie: wyjmujemy blachę z bułkami z mąki orkiszowej, a drożdżowe wypieki przekładamy na kratkę, gdzie szybciej ostygną. Potem przekrawamy, smarujemy masłem, nakładamy twarożek wymieszany z jogurtem, ogórkiem i przyprawą tzaziki. Możemy też położyć domową karkówkę pieczoną w rękawie (zamiast kupnej wędliny) i przyozdobić ją plastrami kiszonego ogórka. W wersji na słodko: smarujemy ulubionym dżemem lub konfiturą.
Komentarze