REKLAMA

Focaccia z rozmarynem i solą morską

Włoska chrupiąca focaccia to klasyk na kolację czy przekąskę przed głównym posiłkiem. Ta z dodatkiem rozmarynu to jedna z najczęstszych wariacji na temat tego przysmaku. Przepis jest bardzo prosty - zdecydowanie polecamy poeksperymentować w nim domu. To doskonały pomysł na szybką przystawkę. Dzięki rozmarynowi, focaccia ma niezwykle aromatyczny ziołowy zapach. Zobacz, jak zrobić domową focaccię i przygotuj pyszną włoską przekąskę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

focaccia

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Rozmaryn 1.

    Jak zrobić focaccię? Rozmaryn myjemy i osuszamy. Igły odrywamy od łodyg i drobno kroimy. W garnuszku podgrzewamy 150 ml wody i wkruszamy do niej  świeże drożdże. Czekamy aż się rozpuszczą. Mąkę, 1/2 łyżeczki soli, połowę rozmarynu i 2 łyżki oliwy mieszamy z drożdżami i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby było zbyt wilgotne lub lepkie, wgniatamy jeszcze trochę mąki. Ciasto na focaccię przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. 

  • Ciasto wyrabianie 2.

    Po tym czasie ciasto zagniatamy ponownie, podsypując mąkę i rozciągamy je dłońmi na prostokąt (30 x 20 cm). Blachę wykładamy pergaminem. Ciasto na domową focaccię rozkładamy na blasze, palcami robimy wgłębienia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min. Ciasto skrapiamy 3–4 łyżkami oliwy, posypujemy solą i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Wnętrze skrapiamy wodą i obniżamy temperaturę do 175°C. Pieczemy 10–15 min, aż focaccia się przyrumieni. Ponownie skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Włoska focaccia z rozmarynem i solą morską jest gotowa! Możemy ją podawać z dodatkiem oliwy.

Porady

  • Do przygotowania włoskiej focacci najlepiej użyć mąki typ 00 lub mąki pszennej tortowej.
  • W przepisie używamy 20 g drożdży świeżych - możemy zastąpić je 7 g drożdży suchych instant

Notka redakcyjna

Z czym zrobić focaccię?

Focaccia to włoska przystawka, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Do podstawowego przepisu na ciasto na focaccię warto dodawać różne dodatki, które wzbogacą smak naszej przekąski. Jedną z nich są pomidorki koktajowe. To warzywo doskonale komponuje się z włoską focaccią. Wystarczy, że umyte i osuszone pomidory przekroimy na poł i delikatnie wciśniemy w focaccię rozłożoną na blaszce. Włoska focaccia świetnie też smakuje z suszonymi pomidorami. Ciekawym dodatkiem do domowej focacci są również oliwki. Możemy wykorzystać zarówno czarne jak i zielone oliwki. Podobnie jak pomidory, należy je wcisnąć w ciasto. Focaccia to pyszne włoskie ciasto, które doskonale sprawdzi się jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Spróbuj i znajdź swój ulubiony przepis na włoską focaccię!

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy