Focaccia z rozmarynem i solą morską

Chrupiąca, włoska focaccia to klasyk na kolację czy przekąskę przed głównym posiłkiem. Focaccia z rozmarynem to jedna z najczęstszych wariacji na temat tego przysmaku. Prosto i pysznie!

focaccia

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 167 głosów)

Składniki:

  • 8 gałązek rozmarynu
  • 2 dag drożdży
  • 22 i 1/2 dag mąki + ewentualnie odrobina do podsypania
  • sól morska
  • 7–8 łyżek oliwy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rozmaryn myjemy, osuszamy, igły odrywamy od łodyg i drobno kroimy.
  • Do 150 ml podgrzanej wody wkruszamy drożdże i rozpuszczamy. Mąkę, 1/2 łyżeczki soli, połowę rozmarynu i 2 łyżki oliwy mieszamy z drożdżami i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby było zbyt wilgotne lub lepkie, wgniatamy jeszcze trochę mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  • Ciasto zagniatamy ponownie, podsypując mąkę, i rozciągamy dłońmi na prostokąt (30 x 20 cm). Blachę wykładamy pergaminem. Ciasto rozkładamy na blasze, palcami robimy wgłębienia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min.
  • Ciasto skrapiamy 3–4 łyżkami oliwy, posypujemy solą i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Wnętrze skrapiamy wodą i obniżamy temperaturę do 175°C. Pieczemy 10–15 min, aż focaccia się przyrumieni. Ponownie skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Matteo Brunetti o tradycji włoskiego gotowania

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy