REKLAMA

Sałatka z pokrzywy

Sałatka z pokrzywy to świetny pomysł na urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu. Można przygotować ją na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się zarówno jako lekki lunch, jak i smaczny dodatek do dań mięsnych. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis poniżej. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 189 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Listki pokrzywy oraz bazylii dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub sieczemy na drobno. Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę wyciskamy. 

  • 2.

    Sałatka z pokrzywy: Oliwę przelewamy do małej miseczki. Dodajemy do niej czosnek i dokładnie go rozcieramy. Całość łączymy z serem. Dodajemy sól oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym dressingiem polewamy mieszankę pokrzywy i bazylii. Całość mieszamy, posypujemy orzeszkami ziemnymi i podajemy. 

Porady

  • Dla urozmaicenia smaku gotową sałatkę z pokrzywy można dodatkowo posypać prażonymi orzechami włoskimi lub posiekanymi na drobno nerkowcami
  • Do przygotowania sałatki z pokrzywy młodej potrzeba jedynie kilku składników. Warto więc upewnić się, że są one wysokiej jakości. Polecamy sięgnąć po oliwę extra virgin oraz świeże liście bazylii. Wybierając ser warto najlepiej wybrać włoski parmezan lub łagodny, angielski cheddar.
  • Smak sałatki z pokrzyw można także urozmaicić, dodając do niej oliwę cytrynową, czosnkową lub pietruszkową. Może je kupić w większości hipermarketów lub przygotować samodzielnie. 
  • By gotowa sałatka z młodej pokrzywy prezentowała się bardziej estetycznie, można udekorować ją świeżymi, jadalnymi kwiatami. Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu nagietki lekarskie, stokrotki pospolite oraz popularne bratki.

Notka redakcyjna

Sałatka z pokrzywy – inne wersje przygotowania

Sposobów na to, jak zrobić sałatkę z pokrzywy jest cała masa. W najprostszej wersji wystarczy polać ją aromatycznym dressingiem na bazie oliwy, czosnku oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. To jednak nie jedyna możliwość!

Polecamy spróbować także sałatki z pokrzywy z jajkiem. Jej smak dobrze podkreśli dressing jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Można ją także urozmaicić dodatkiem cebuli czerwonej, ogórków zielonych czy pomidorków koktajlowych. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu warzywa, takie jak kukurydza konserwowa, kapary czy oliwki czarne. 

Warto spróbować również prostej sałatki z mniszka lekarskiego i pokrzywy. Najlepiej smakuje ona z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera mozzarella i sosu winegret. Można też użyć do jej przygotowania świeże truskawki lub winogrona. Warto też posypać ją ziarnami słonecznika czy posiekanymi na drobno orzechami włoskimi. 

Przepis na sałatkę z pokrzywy można również urozmaicić, dodając do niej rzodkiewki, szczypiorek, seler naciowy, sałatę masłową, szpinak lub rukolę. Jej smak dobrze komponuje się także z greckim serem feta, angielskim cheddarem lub włoską ricottą. Przygotowując dressing można się też pokusić o dodatek octu balsamicznego lub jabłkowego.

Czy pokrzywa jest zdrowa? 

Choć pokrzywa najczęściej spożywa się w formie naparów ziołowych, warto włączyć ją do swojej diety także w formie surowych listków. Stanowią one świetne źródło witamin z grupy A, K, C, E oraz B. Są także bogate w cenne składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez czy jod. Regularne spożywanie pokrzywy może także korzystnie wpłynąć na pracę układu odpornościowego. Najwięcej wartości prozdrowotnych mają młode liście – zbierane od kwietnia do maja. 

Na bazie liści pokrzywy można przygotować smaczną zupę lub lekki chłodnik z dodatkiem grzanek i twarożku. Polecamy również spróbować ciasta filo faszerowanego pokrzywą i serem feta. Równie dobrze smakuje wytrawna tarta serowa z dymką i pokrzywą. Jak widać, możliwości jest wiele – warto więc wykorzystać krótki sezon na pokrzywę w pełni! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy