Sałatka z młodych pokrzyw

Smaczna sałatka. A wydawałoby się że nie do zjedzenia. Przepis z 1928 roku ale zmodyfikowany.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 189 głosów)

Składniki:

  • młode liście pokrzyw (rosnących z dala od dróg i ulic) - 20 dag,
  • świeża bazylia - 2 średnie garście,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • oliwa lub olej - 3 łyżki,
  • starty żółty ser - 2 łyżki,
  • sól - do smaku,
  • sok z cytryny.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Listki pokrzyw i bazylię dokładnie wypłukać i odcedzić.
  • Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z oliwą.
  • Wsypać utarty ser nie przerywając ucierania.
  • Doprawić solą i sokiem z cytryny.Sosem polać składniki sałatki ( pokrzywę i bazylię).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy