Pesto z bazylii to tradycyjny włoski sos, który oprócz aromatycznych ziół skrywa w sobie także orzechy piniowe, oliwę, czosnek i parmezan. Najczęściej dodajemy go do makaronu lub polewamy nim sałatki ze świeżych warzyw. Rewelacyjnie smakuje rozsmarowany na świeżej kromce chleba. Domowe pesto bazyliowe jest niesamowicie pyszne oraz zdrowe.
Getty Images
(średnia 4.56 z 154 głosów)
Przygotowanie: liście bazylii myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku obieramy. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
Orzechy piniowe: wrzucamy je na suchą, rozgrzaną patelnię. Następnie podgrzewamy je przez ok. 2-4 minuty, aż się zarumienią.
Pesto z bazylii: zioła, orzechy, oliwę, czosnek, pieprz i sól przekładamy do wysokiego naczynia. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera do momentu, aż uzyskamy pastę o jednolitej konsystencji.
Porady
- Gotowe pesto z bazylii przenosimy do czystego, suchego słoika. Całość szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
- Wybierajmy dobrej jakości oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzi się tutaj ta z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin. Odznacza się ona głębokim aromatem. Ponadto stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotowane z jej dodatkiem pesto będzie nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.
- W zależności od własnych preferencji, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli oraz pieprzu.
- Orzechy piniowe bez problemu zastąpimy laskowymi, włoskimi, pistacjowymi lub migdałami. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej usunąć z nich skórkę.
- Jeśli chcemy, żeby nasz sos bazyliowy cechował się rzadszą konsystencją – wystarczy dolać do niego trochę więcej oliwy.
- Pesto możemy przygotować również w malakserze. Ponadto niektórzy rozdrabniają składniki w moździerzu. Należy zaznaczyć, że w takim wypadku wykonanie sosu zajmie nam więcej czasu.
Pesto z bazylii to wyśmienity sos, który przygotujemy w mgnieniu oka. Ponadto jest on wyjątkowo uniwersalny. W związku z tym bez problemu możemy podać go z:
Klasyczny przepis na pesto z bazylii możemy trochę urozmaicić. Dzięki temu wzbogacimy jego smak, aromat oraz wartość odżywczą. Wystarczy dodać do niego:
Pesto z powodzeniem przygotujemy na bazie różnych ziół lub warzyw. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na ten włoski sos:
Komentarze