Getty Images
4.43 (166)
Pesto z rukoli świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – w potrawach z makaronem lub ryżem. Jest jedną z wielu propozycji na ziołową mieszankę z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy z oliwek. Sekretem są idealnie dobrane proporcje. Sprawiają, że pesto z rukolą jest jednocześnie delikatne, trochę ostre, trochę słone i przede wszystkim – przyjemnie orzechowe.
parmezan 30 g
rukola 70 g
czosnek 1 ząbek
cytryna 0.5 szt.
orzechy piniowe 50 g
oliwa z oliwek 45 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
Parmezan: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Rukola: dokładnie myjemy listki i osuszamy na ręczniku papierowym.
Dodatki: czosnek obieramy z łupinki, wyciskamy sok z połówki cytryny.
Blendujemy: do kielicha blendera wrzucamy rukolę, orzeszki piniowe, starty parmezan, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość miksujemy na spójną masę.
Przyprawy: pesto z rukoli doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Porady
- Zamiast orzeszków piniowych możemy dodać pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie lub nerkowca.
- Pesto przygotowujemy ze świeżych i młodych liści rukoli. Starsze mogą być nieco zbyt gorzkie. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na przygotowanie pesto ze starszych liści rukoli, możemy uratować sytuację dodatkiem miodu, który zniweluje nieprzyjemną gorycz.
- Gotowe pesto z rukoli przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- Jeśli planujemy przechowywać je dłużej, dodajemy na wierzch warstwę oleju lub oliwy z oliwek.
Do aromatycznego, lekko słonego i przyjemnie orzechowego pesto z rukoli, możemy dodać także inne zioła. Sprawiają, że smak pasty jest ciekawszy i bardziej złożony. Z rukolą świetnie komponują się inne zielone dodatki:
Jeśli zamierzamy podać pesto z rukolą do pieczywa, możemy dodać awokado.
Pastę możemy serwować na zimno – ze świeżą francuską bagietką lub domowym pieczywem z ziarnami. Świetnie sprawdza się jako dip do sałatek lub warzyw pokrojonych w słupki. Pasuje także do serów i delikatnych potraw mięsnych, np. z piersi kurczaka.
W ciepłych daniach doskonale komponuje się z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko. Pesto z rukoli możemy stosować jako zamiennik do klasycznego, bazyliowego pesto.
W podobny sposób możemy zrobić inne ziołowe miksy, takie jak:
W każdej mieszance możemy zamiennie stosować orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że zmiana składników ma istotny wpływ na końcowy smak potrawy. Pesto z rukolą i orzeszkami pinii jest bardziej łagodne w smaku, a w przypadku dodatku ziaren słonecznika – nabiera lekkiej goryczki.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.