Pesto z rukoli

Pesto z rukoli świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – w potrawach z makaronem lub ryżem. Jest jedną z wielu propozycji na ziołową mieszankę z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy z oliwek. Sekretem są idealnie dobrane proporcje. Sprawiają, że pesto z rukolą jest jednocześnie delikatne, trochę ostre, trochę słone i przede wszystkim – przyjemnie orzechowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory sosy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Parmezan: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • 2.

    Rukola: dokładnie myjemy listki i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • 3.

    Dodatki: czosnek obieramy z łupinki, wyciskamy sok z połówki cytryny.

  • 4.

    Blendujemy: do kielicha blendera wrzucamy rukolę, orzeszki piniowe, starty parmezan, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość miksujemy na spójną masę.

  • 5.

    Przyprawy: pesto z rukoli doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Porady

  • Zamiast orzeszków piniowych możemy dodać pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie lub nerkowca.
  • Pesto przygotowujemy ze świeżych i młodych liści rukoli. Starsze mogą być nieco zbyt gorzkie. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na przygotowanie pesto ze starszych liści rukoli, możemy uratować sytuację dodatkiem miodu, który zniweluje nieprzyjemną gorycz.
  • Gotowe pesto z rukoli przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
  • Jeśli planujemy przechowywać je dłużej, dodajemy na wierzch warstwę oleju lub oliwy z oliwek.

Notka redakcyjna

Dodatki do pesto z rukoli

Do aromatycznego, lekko słonego i przyjemnie orzechowego pesto z rukoli, możemy dodać także inne zioła. Sprawiają, że smak pasty jest ciekawszy i bardziej złożony. Z rukolą świetnie komponują się inne zielone dodatki:

  • bazylia,
  • mięta,
  • pietruszka, 
  • lubczyk, 
  • tymianek.

Jeśli zamierzamy podać pesto z rukolą do pieczywa, możemy dodać awokado.

W jakich potrawach sprawdza się pesto z rukoli?

Pastę możemy serwować na zimno – ze świeżą francuską bagietką lub domowym pieczywem z ziarnami. Świetnie sprawdza się jako dip do sałatek lub warzyw pokrojonych w słupki. Pasuje także do serów i delikatnych potraw mięsnych, np. z piersi kurczaka.

W ciepłych daniach doskonale komponuje się z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko. Pesto z rukoli możemy stosować jako zamiennik do klasycznego, bazyliowego pesto.

Domowe pesto z rukoli i nie tylko

W podobny sposób możemy zrobić inne ziołowe miksy, takie jak:

W każdej mieszance możemy zamiennie stosować orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że zmiana składników ma istotny wpływ na końcowy smak potrawy. Pesto z rukolą i orzeszkami pinii jest bardziej łagodne w smaku, a w przypadku dodatku ziaren słonecznika – nabiera lekkiej goryczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy