Pesto z rukoli świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – w potrawach z makaronem lub ryżem. Jest jedną z wielu propozycji na ziołową mieszankę z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy z oliwek. Sekretem są idealnie dobrane proporcje. Sprawiają, że pesto z rukolą jest jednocześnie delikatne, trochę ostre, trochę słone i przede wszystkim – przyjemnie orzechowe.
Getty Images
Parmezan: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Rukola: dokładnie myjemy listki i osuszamy na ręczniku papierowym.
Dodatki: czosnek obieramy z łupinki, wyciskamy sok z połówki cytryny.
Blendujemy: do kielicha blendera wrzucamy rukolę, orzeszki piniowe, starty parmezan, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość miksujemy na spójną masę.
Przyprawy: pesto z rukoli doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Porady
- Zamiast orzeszków piniowych możemy dodać pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie lub nerkowca.
- Pesto przygotowujemy ze świeżych i młodych liści rukoli. Starsze mogą być nieco zbyt gorzkie. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na przygotowanie pesto ze starszych liści rukoli, możemy uratować sytuację dodatkiem miodu, który zniweluje nieprzyjemną gorycz.
- Gotowe pesto z rukoli przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- Jeśli planujemy przechowywać je dłużej, dodajemy na wierzch warstwę oleju lub oliwy z oliwek.
Do aromatycznego, lekko słonego i przyjemnie orzechowego pesto z rukoli, możemy dodać także inne zioła. Sprawiają, że smak pasty jest ciekawszy i bardziej złożony. Z rukolą świetnie komponują się inne zielone dodatki:
Jeśli zamierzamy podać pesto z rukolą do pieczywa, możemy dodać awokado.
Pastę możemy serwować na zimno – ze świeżą francuską bagietką lub domowym pieczywem z ziarnami. Świetnie sprawdza się jako dip do sałatek lub warzyw pokrojonych w słupki. Pasuje także do serów i delikatnych potraw mięsnych, np. z piersi kurczaka.
W ciepłych daniach doskonale komponuje się z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko. Pesto z rukoli możemy stosować jako zamiennik do klasycznego, bazyliowego pesto.
W podobny sposób możemy zrobić inne ziołowe miksy, takie jak:
W każdej mieszance możemy zamiennie stosować orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że zmiana składników ma istotny wpływ na końcowy smak potrawy. Pesto z rukolą i orzeszkami pinii jest bardziej łagodne w smaku, a w przypadku dodatku ziaren słonecznika – nabiera lekkiej goryczki.
Komentarze