Cebula faszerowana kuskusem

Ocena:

4.5 (159)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nowe wydanie popularnego kuskusu - zapiekamy go w cebuli.

Składniki:

  • orzechy piniowe  20 g

  • suszone morele  30 g

  • kuskus  40 g

  • masło  30 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • bulion warzywny  300 ml

  • czerwona cebula  4 szt.

  • natka pietruszki  10 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • cynamon  3 g

Cebula faszerowana kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.

  • Krok 2:

    Cebule: odcinamy ich szczyt, a także przycinamy dół, żeby bezpiecznie stały, ale uważamy, żeby się nie rozwarstwiły. Umieszczamy je w naczyniu do pieczenia, wlewamy szklankę wody i skrapiamy oliwą. Przykrywamy cebule z czapeczkami i pieczemy przez ok. 1 godz. Studzimy je, po czym łyżeczką opróżniamy centralną część. Uzyskany miąższ siekamy.

  • Krok 3:

    Farsz: 2 łyżki oliwy i 1,5 łyżki masła rozgrzewamy na patelni przez kilka minut. Wrzucamy miąższ cebuli, cynamon i kuskus. Chwilę podgrzewamy, dolewamy 100 ml bulionu, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy kuskus na 5 min, a następnie dodajemy morele, piniole (lub pistacje) i natkę pietruszki. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: wypełniamy cebule nadzieniem i przykrywamy czapeczkami. Wlewamy pozostały bulion i dodajemy masło. Pieczemy przez 25 min. Jeśli zbyt szybko będzie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką.

Porady

Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa, a dzielenie się nim – otwartości na ludzi  i poczucia wspólnoty.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne