Cebula faszerowana kuskusem

Nowe wydanie popularnego kuskusu - zapiekamy go w cebuli.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4 duże czerwone cebule ze skórką
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kuskusu
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżki uprażonych pinioli (lub posiekanych pistacji)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°c. Z cebul odcinamy poziomo trzecią część od góry. Lekko przycinamy dół cebuli tak, aby bezpiecznie stała, ale uważamy, aby cebula się nie rozwarstwiła. Umieszczamy cebule w naczyniu do pieczenia, wlewamy szklankę wody i skrapiamy oliwą.
  2. Przykrywamy cebulę z czapeczkami i pieczemy przez ok. 1 godz. Zdejmujemy pokrywkę, aby schłodzić cebulę i łyżeczką opróżniamy centralną część. Uzyskany miąższ siekamy. 2 łyżki oliwy i 1,5 łyżki masła rozgrzewamy na patelni przez kilka minut, wrzucamy cebulową pulpę, cynamon i kuskus.
  3. Chwilę podgrzewamy, dolewamy 100 ml bulionu, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy kuskus na 5 min, a następnie dodajemy morele, piniole (lub pistacje) i natkę pietruszki. Cebule wypełniamy nadzieniem, przykrywamy czapeczkami, wlewamy pozostały bulion i dodajemy masło. Pieczemy przez 25 min. jeśli zbyt szybko będzie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Wskazówki

Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa, a dzielenie się nim – otwartości na ludzi  i poczucia wspólnoty.

kuskus cebula cebula faszerowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze