Moczka

Moczka to wigilijne danie na słodko pojawiające się na śląskim stole... również moim :-)

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 203 głosów)

Składniki:

  • Piernik miodowy 30 dag
  • Pasternak średni 1 szt.
  • Seler duży 1/2 szt.
  • Pietruszka średnia 1 szt
  • Śliwki suszone 30 dag
  • Piwo ciemne karmelowe 2 butelki
  • Masło 2 płaskie łyżki
  • Mąka 2 płaskie łyżki
  • Figi suszone 10 szt.
  • Orzechy włoskie łuskane 5 dag
  • Migdały 10-20 szt.
  • Rodzynki 8 dag
  • Cukier 10-12 łyżeczek
  • Wywar z głów karpia 1 litr
  • Szczypta soli,
  • cytryna 1 szt.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki namoczyć na 4 godź. w letniej, przegotowanej wodzie.
  • Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości na wywarze z głów karpia, dodając w razie potrzeby niewielką ilość wody, aby warzywa były przykryte w trakcie gotowania. Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i zemleć w maszynce wraz z piernikiem namoczonym w piwie.
  • Śliwki ugotować na półmiękko na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody. Połączyć je z mielonymi warzywami i piernikiem oraz wywarem z głów i warzyw. Dodać rodzynki, sparzone i posiekane wzdłuż migdały, posiekane orzechy, pokrojone w paseczki figi i resztę piwa.
  • Całość zagotować z cukrem i solą do smaku, ciągle mieszając, zagęścić jasną zasmażką. Na końcu dodać sok z 1 cytryny. Wystudzić.
  • Smacznego !  :-)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy