REKLAMA

Mazurek orzechowy

Mazurki to prawdziwe gwiazdy wielkanocnych stołów. Chcesz zaskoczyć rodzinę tradycyjnym wypiekiem w niecodziennym wydaniu? Wypróbuj pyszny mazurek orzechowy! Mazurek orzechowy na nietypowym, makaronikowym spodzie jest lekki i równie słodki, co tradycyjne mazurki na kruchym cieście. Sprawdź nasz przepis na mazurek orzechowy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bialka-ubijanie 1.

    Przygotowujemy spód makaronikowy na mazurek orzechowy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy, oprószamy mąką i wstawiamy w chłodnej miejsce. Połowę migdałów mielemy na proszek, a pozostałe ścieramy na tarce o dużych oczkach lub grubo siekamy. Oddzielamy białka od żółtek. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania, kiedy białka będą już puszyste, ale jeszcze nie sztywne, powoli dosypujemy miałki (drobny) cukier. Ważne, żeby nie był to cukier puder - z nim piana z białek nie będzie tak sztywna, jak trzeba. Po dodaniu cukru pianę ubijamy jescze przez 10 minut.

  • migdaly 2.

    Do masy bezowej dodajemy proszek migdałowy i łyżkę mąki. Mąkę i pianę z białek delikatnie łączymy, uważając, by piana nie straciła wojej objętości. Następnie ostrożnie dodajemy posiekane/starte na tarce o grubych oczkach migdały. Całość rozsmarowujemy na dnie tortownicy. Spód na mazurek orzechowy pieczemy w temperaturze 160°C i od czasu do czasu uchylamy drzwiczki piekarnika, aby uchodził z niego nadmiar pary. Po mniej więcej 30 minutach spód mazurka powinien być lekko przyrumieniony i gotowy do wyjęcia. Spód pod mazurek orzechowy wyjmujemy z pieca i studzimy. Wystudzony blat makaronikowy może czekać na udekorowanie nawet 2 dni.

  • roztapianie-czekolady 3.

    Masa do mazurka orzechowego: gorzką czekoladę roztapiamy w rondelku z 3 łyżkami śmietanki (kremówka, 30% lub 36%). Na najmniejszym ogniu lub w kąpieli wodnej ubijamy 2 żółtka z dwiema łyżkami cukru pudru. Następnie żółtka ucieramy z masłem, masą czekoladową i dwiema łyżkami brandy. Blat makaronikowy smarujemy cienką warstwą dżemu malinowego i kremem czekoladowym. Mazurek orzechowy dekorujemy orzechami i owocami kandyzowanymi (wiśnie, śliwki kalifornijskie, ananasy).

Porady

  • W przepisie użyto malinowej konfitury, jednak równie dobra będzie inna, np. śliwkowa, wiśniowa czy truskawkowa.

Jeśli chcesz, by twój mazurek był jeszcze bardziej orzechowy, możesz go posmarować kremem orzechowym. Jak go przygotować? Będziesz potrzebować:

  • 250 g ulubionych orzechów (najlepiej włoskie lub laskowe, ale mogą być też inne)
  • 120 g margaryny lub masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki i upraż na patelni bądź w piekarniku - prażenie wydobędzie z nich więcej smaku i orzechowego aromatu. Jeśli korzystasz z orzechów włoskich, najlepiej wybierz te bez skórki, żeby uniknąć goryczkowatego posmaku. Masło rozpuść w garnku i dodaj do niego cukier. Gdy składniki się połączą, wrzuć uprażone orzechy do garnka. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby masa nie przywarła do dna. Masę orzechową odstaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz, by była bardziej kremowa, możesz użyć blendera. Blat mazurka posmaruj wybraną konfiturą, a z wierzchu polej ciasto orzechową masą.

Notka redakcyjna

W większości sklepów dostępne są migdały już bez skórki. Co zrobić, jeśli pod ręką masz jedynie takie ze skórką? Można temu zaradzić na dwa sposoby: na gorąco i na zimno.

  1. Na gorąco - migdały zalewamy wrzątkiem tak, by woda zakrywała je w całości. Pozostawiamy je w wodzie na 10 minut. Odcedzamy, opłukujemy zimną wodą. Skórka powinna bez problemu odchodzić pod lekkim naciskiem.
  2. Na zimno - migdały zalewamy zimną wodą, również tak, by całkowicie je przykryła. Odstawiamy naczynie z migdałami na 12 godzin. Po tym czasie opłukujemy migdały czystą wodą i ściągamy z nich skórkę przy pomocy małego nożyka. Jeśli skórka dalej nie chce odejść, namaczamy migdały przez kolejne 12h i próbujemy ponownie.

Ważne: do zrobienia makaronikowego spodu na mazurek orzechowy potrzebne są suche migdały. Jeśli ściągasz z nich skórkę jedną z powyższych metod, wysusz je dzień wcześniej w ciepłym miejscu.

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy