Fit nutella jest zdrowym, domowym zamiennikiem kremu czekoladowego, który kupujemy w sklepie. Powstaje na bazie daktyli i nie zawiera oleju palmowego ani żadnego tłuszczu oprócz tego, który naturalnie znajduje się w orzechach laskowych. To świetna propozycja dla miłośników słodkości na diecie. Domowa nutella fit to krem, który możecie jeść bez wyrzutów sumienia.
Adobe Stock
(średnia 4.39 z 148 głosów)
Daktyle: zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, żeby zmiękły. Odcedzamy je i przekładamy do kielicha blendera.
Orzechy laskowe: prażymy na patelni, aż uwolnią aromat. Przekładamy je od razu na wilgotną ściereczkę i pocieramy, żeby usunąć brązową skórkę. Wstępnie rozdrabniamy je razem z daktylami za pomocą blendera.
Fit nutella: do mieszanki orzechowej dodajemy kakao, a następnie stopniowo dolewamy mleko roślinne. Miksujemy do uzyskania gęstego, czekoladowego kremu.
Porady
- Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całego mleka roślinnego. Dolewamy je stopniowo, do uzyskania upragnionej konsystencji. Wybierzmy swój ulubiony napój, na przykład owsiany, migdałowy, sojowy lub kokosowy. Możemy też po prostu użyć wody lub mleka krowiego, jeśli nie zależy nam, żeby fit nutella z daktyli była wegańska.
- Daktyle możemy odstawić do namoczenia na noc. Dzięki temu na pewno będą miękkie i soczyste, kiedy zaczniemy przyrządzać naszą nutellę.
- Orzechy laskowe możemy uprażyć w piekarniku. Wysypujemy je wtedy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w temperaturze 180°C przez 15 minut. Uważajmy, żeby ich nie przypalić, bo mogą stać się gorzkie. W naszym przepisie podpowiadamy, jak pozbyć się łupinki, ale jeśli chcemy, możemy od razu kupić zblanszowane orzechy laskowe bez skórki.
- Dietetyczny krem czekoladowy będzie równie smaczny, jeśli przyrządzimy go na bazie innych suszonych owoców, takich jak rodzynki lub morele.
- Przygotowanie kremu zdecydowanie ułatwi wielofunkcyjny robot kuchenny. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, wystarczy blender kielichowy lub ręczny.
- Domowa fit nutella jest naturalnie słodka, ponieważ jest zrobiona na bazie suszonych owoców. Jeśli jednak sypnęliśmy za dużo gorzkiego kakao lub lubimy bardzo słodkie kremy, możemy dodać do niej nieco miodu, stewii lub ksylitolu.
- Jakie orzechy do nutelli z daktyli są najlepsze? Jeśli chcemy, żeby nasz domowy wyrób był zbliżony w smaku do sklepowego kremu, najlepiej sprawdzą się orzechy laskowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić je na orzechy włoskie, ziemne, nerkowca lub migdały.
- Domowa nutella fit powinna być przechowywana w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Jest zdatna do spożycia nawet przez kilka tygodni. Nie musimy się obawiać, że mocno zesztywnieje, tak jak produkt ze sklepu, nie zawiera bowiem dodatku tłuszczu.
- Ciekawym zamiennikiem kakao jest karob. Ma lekko karmelowo-orzechowy smak i występuje w postaci ciemnego proszku. Mogą go wykorzystać osoby uczulone na czekoladę.
Zdrowa nutella z daktyli ma takie samo zastosowanie jak krem orzechowo-czekoladowy ze sklepu. Świetnie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie lub chrupkim toście, ale można ją także wykorzystać jako dodatek do różnych potraw śniadaniowych i deserów, takich jak:
Jeśli zadajecie sobie pytanie, jak zrobić krem czekoladowy fit, podpowiadamy – jest wiele składników, dzięki którym można przyrządzić dietetyczną nutellę pełną witamin i błonnika. Oto niektóre przykłady:
Przede wszystkim nasza daktylowa nutella, podobnie zresztą jak inne domowe propozycje, nie zawiera oleju palmowego. Nie tylko podnosi on poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, ale może być także pozyskiwany z niezrównoważonych upraw. Fit nutella, dzięki zawartości orzechów laskowych, jest źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych i białka. Daktyle, które nadają jej upragnionej słodyczy, są bogate w błonnik i potas. Niestety mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Komentarze