Lody kinder bueno są niesamowicie kremowe, a w smaku do złudzenia przypominają popularny czekoladowy batonik. Przygotujemy je w ciągu 15 minut bez użycia maszynki. Dodatkowo warto podkreślić, że nie zawierają w swoim składzie żółtek. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na te wyjątkowe lody kinder bueno.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: orzechy laskowe drobno siekamy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Batonik dzielimy na mniejsze kawałki.
Masa: dobrze schłodzoną śmietankę łączymy z cukrem pudrem. Ubijamy ją, aż stanie się gęsta i sztywna. Następnie dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
Lody kinder bueno: gotową masę przekładamy do prostokątnego, szklanego naczynia. Następnie posypujemy ją wiórkami czekolady, posiekanymi orzechami i kawałkami batonika . Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 6-8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
Podanie: gotowe lody serwujemy w wafelkach lub salaterkach.
Podobne przepisy: lodyPorady
- Lody kinder bueno możemy udekorować także posiekaną mleczną oraz białą czekoladą. Zamiast orzechów laskowych, równie dobrze sprawdzą się migdały. Ponadto deser wspaniale smakuje w połączeniu z polewą kakaową, masłem orzechowym, kajmakiem lub domową nutellą.
- Cukier puder z powodzeniem zastąpimy miodem, syropem klonowym lub z agawy. Należy mieć jednak na uwadze to, że produkty te odznaczają się nieco intensywniejszym smakiem oraz aromatem.
- Deser wstawiamy do zamrażalnika o temperaturze -15 lub -16°C. W ten sposób będziemy mieć pewność, że lody nie wyjdą twarde.
- Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona. Warto odstawić ją do lodówki na jeden dzień przed rozpoczęciem przygotowaniu deseru. Dzięki temu produkt ubije się idealnie.
- Lody bez problemu zrobimy także na bazie śmietanki, mleka skondensowanego oraz kremu z orzechów laskowych. Składniki łączymy ze sobą, przenosimy do podłużnego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika.
- Do przygotowania deseru należy wybrać śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu np. 30-36%. Stanowi ona najważniejszy składnik lodów, który odpowiada za ich wyjątkowo kremową konsystencję i fantastyczny smak.
- Jeśli nie mamy podłużnego szklanego naczynia, warto sięgnąć po plastikowe opakowanie, specjalną silikonową formę bądź wyłożoną folią keksówkę.
- Lody wspaniale prezentują się w wafelkach do lodów domowej roboty. Cechują się one głębokim maślanym aromatem oraz są wyjątkowo chrupiące.
Komentarze