Agnieszka Pietroń

Rocky road – angielskie batony z czekoladą

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Rocky road to delikatne pianki marshmallow oraz pokruszone herbatniki zanurzone w czekoladowej masie. Do przygotowania deseru nie potrzebujemy piekarnika. Wystarczy, że schłodzimy go w lodówce i po paru godzinach możemy cieszyć się pysznymi czekoladowymi batonami. Rocky road podajemy w towarzystwie kawy, herbaty lub ciepłego mleka.

Składniki:

  • herbatniki  175 g

  • czekolada mleczna  100 g

  • gorzka czekolada  300 g

  • pianki marshmallow  150 g

  • syrop cukrowy  60 ml

  • masło  150 g

  • orzechy  150 g

Rocky road – angielskie batony z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki łamiemy, a marshmallows dzielimy na mniejsze kawałki. Orzechy blanszujemy, a następnie siekamy.

  • Krok 2:

    Podgrzewanie: czekolady, golden syrup oraz masło przekładamy do małej, żaroodpornej miseczki. Naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. Gotową masę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Rocky road: czekoladową masę łączymy z herbatnikami, orzechami oraz marshmallows. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

  • Krok 4:

    Podanie: przygotowany deser wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w prostokątne kawałki.

Porady

  • Rocky road świetnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty. Te czekoladowe batony z powodzeniem możemy zabrać ze sobą do pracy bądź szkoły. Wspaniale sprawdzą się również na imprezie. Ponadto zapakowane w ozdobne pudełko mogą pełnić rolę słodkiego prezentu.
  • Marshmallows możemy kupić w supermarkecie także w wersji mini. W takiej sytuacji nie musimy ich kroić na mniejsze kawałki. Wystarczy wymieszać je z masą czekoladową.
  • Syrop cukrowy bez problemu zrobimy w domu. Wyczarujemy go tylko z dwóch składników: cukru i wody. Dodatkowo produkt ten z powodzeniem zastąpimy także syropem klonowym, daktylowym, z agawy, a nawet miodem. 
  • Do przygotowania deseru możemy użyć również kakaowych herbatników lub biszkoptów. Masę czekoladową warto wzbogacić w rodzynki, suszoną żurawinę, prażone i blanszowane orzechy laskowe, włoskie bądź migdały.  Niektórzy dodają także kolorowe żelki. Rocky road w takim wydaniu jest wyjątkowo sycące i bogate w smaku.
  • Batony przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie. Jeśli planujemy zjeść je później, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamrozić. Zapakowany deser odkładamy do zamrażalnika na maksymalnie 3 miesiące.
  • Rocky road przygotujemy również w wersji z białą czekoladą. Taki deser idealnie komponuje się z pistacjami, malinowymi żelkami oraz wiórkami kokosowymi. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne