Ciasto knoppers

Ciasto knoppers to łatwy i smaczny deser bez pieczenia, który przypomina popularny śniadaniowy batonik. Herbatniki przełożone są czekoladową warstwą z dodatkiem orzechów laskowych i mleczną masą. Efektem jest kremowa i lekko chrupiąca, słodka przekąska, którą można jeść bez talerzyka. Ciasto knoppers na herbatnikach przygotowuje się niezwykle szybko, ale deser potrzebuje trochę czasu, żeby odpocząć w lodówce.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 167 głosów)

Ciasto knoppers - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: foremkę do ciasta o wymiarach 24x24 cm lub 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki. Kakao przesiewamy przez sito. 

  • 2.

    Orzechy: prażymy na suchej patelni. Siekamy. Możemy to zrobić za pomocą malaksera, ale musimy uważać, żeby za bardzo ich nie rozdrobnić. Chcemy, żeby chrupały w czekoladowej masie. Zostawiamy kilka orzechów do dekoracji. 

  • 3.

    Krem czekoladowy: 100 g miękkiego masła ucieramy przez chwilę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy nutellę (po łyżce). Kiedy utworzy się jednolita masa, dodajemy kakao i 20 g mleka w proszku. Mieszamy z uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi za pomocą łyżki lub łopatki. 

  • 4.

    Krem mleczny: mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. 180 g miękkiego masła ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy mleko z cukrem i 110 g mleka w proszku, aż utworzy się jednolity krem. 

  • 5.

    Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z palnika tuż przed jej zagotowaniem. Zalewamy nią przygotowaną czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • 6.

    Składanie ciasta: spód foremki wykładamy herbatnikami. Przykrywamy je masą czekoladowo-orzechową. Tworzymy kolejną warstwę z ciasteczek, na którą przekładamy mleczny krem. Na wierzchu znów układamy herbatniki. Polewamy je czekoladą i dekorujemy całymi orzechami laskowymi.

  • 7.

    Chłodzenie: gotowe ciasto knoppers wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Najlepiej, żeby chłodziło się przez noc. Kremy porządnie wtedy zastygną, a herbatniki lekko namiękną. Krok ten nie został wliczony do ogólnego czasu potrzebnego na przyrządzenie deseru.  

Porady

  • Gorzką czekoladę możemy zamienić na mleczną lub połączyć oba rodzaje w różnych proporcjach wedle uznania.  
  • Jeśli mamy w domu orzechy laskowe z łupinką, powinniśmy ją ściągnąć przed przyrządzeniem kremu na ciasto knoppers. Zalewamy je wrzątkiem lub podpiekamy, a następnie układamy na wilgotnej ściereczce i pocieramy. W ten sposób łatwo pozbędziemy się brązowej skórki.     
  • Zamiast orzechów laskowych możemy wykorzystać inny rodzaj bakalii, na przykład orzechy nerkowca lub włoskie. Ciasto knoppers bez pieczenia będzie miało wtedy jednak nieco inny profil smakowy niż popularny batonik. 
  • Jeśli chcemy, żeby nasz deser był odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię i nietolerujących produktów zbożowych, wystarczy, że zamienimy herbatniki na ich bezglutenowy odpowiednik. 
  • Krem czekoladowy ganache, którym polewamy ciasto knoppers na herbatnikach, możemy zastąpić inną glazurą. Podobny efekt otrzymamy, jeśli podgrzejemy masło, mleko, cukier i kakao. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy w domu żadnej czekolady, a chcemy przyrządzić deser na szybko.  
  • Gotowe, schłodzone ciasto najlepiej pokroić za pomocą ostrego noża. Możemy go wcześniej zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, żeby kwadraciki miały idealne, równe krawędzie. 

Notka redakcyjna

Ciasto knoppers na waflach 

Knoppers bez pieczenia na herbatnikach to pomysł na modyfikację deseru, który nadaje mu ciekawą strukturę kruchego, maślanego ciasteczka. Jeśli wolimy jednak klasyczne rozwiązanie i smak oryginalnego batonika, możemy przyrządzić ciasto knoppers na waflach. Jest to świetny deser, który przypomina tradycyjne wafle domowe lub torcik pischinger. Przepis na autentyczny domowy knoppers jest właściwie ten sam – wystarczy, że herbatniki zamienimy na suche wafle, które można z łatwością kupić w sklepach spożywczych.   

Knoppersy z mascarpone 

Herbatniki przekładane masą czekoladowo-orzechową i masą mleczną możemy wzbogacić o serek mascarpone. Jest to popularne rozwiązanie, które pozwala stworzyć delikatny krem śmietanowy, często używany do przekładania tortów i dekorowania muffinek. W tym przypadku przyrządzamy masę budyniową na mleku w proszku, podobną jak w przepisie na andruty z masą kakaową, a następnie łączymy ją z serkiem mascarpone ukręconym ze śmietaną kremówką. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy nutellę i posiekane orzechy. Z nadzieniem do wafli warto eksperymentować, bo jest to niezwykle prosta i szybka słodka przekąska.   

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy