Domowa nutella jest zdrowszą alternatywą dla produktów ze sklepu. Gładki krem z czekolady i orzechów laskowych można przygotować samodzielnie z dobrych jakościowo składników. W ten sposób zyskujemy pewność, że nie zawiera szkodliwych konserwantów, stabilizatorów czy wzmacniaczy smaku. Aby jego konsystencja była idealna, potrzebujemy mocnego blendera kielichowego lub ręcznego. Z jego pomocą krem orzechowo–czekoladowy powstanie w zaledwie kilka minut.
iStock
(średnia 4.45 z 151 głosów)
Prażenie orzechów: jeśli są w łupinkach, rozłupujemy je (czas podany w przepisie nie uwzględnia rozłupywania orzechów). Bez łupin wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy przez ok.10 min. Następnie przekładamy je na czystą bawełnianą ściereczkę. Pocieramy, aby usunąć z nich gorzkie skórki.
Roztapianie czekolady: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę i kakao. Podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia.
Blendowanie: do blendera kielichowego wrzucamy orzechy, dodajemy olej kokosowy, miód i przestudzoną czekoladę z rondelka. Miksujemy na gładki krem.
Przechowywanie: domowa nutella jest gotowa. Przekładamy ją do zakręcanego słoika i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Porady
- Do mleka, w którym będziemy roztapiać czekoladę, można dodać pół laski wanilii. Wyjmujemy ją przed wkruszeniem czekolady i dosypaniem kakao.
- Najwygodniej jest kupić orzechy laskowe bez łupin. Aby pozbyć się gorzkich skórek można je podprażyć na patelni i w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 10 min. Prażenie orzechów wydobywa z nich pełnię smaku.
- Do domowej nutelli możemy wybrać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką.
- Jeśli planujemy zmiksować krem blenderem ręcznym, pamiętajmy o sięgnięciu po wysokie naczynie na składniki. Możemy także użyć malaksera z mocnymi ostrzami.
- Zamiast miodu można użyć cukru lub jego zamienników, np. ksylitolu lub syropu z agawy.
Krem czekoladowo–orzechowy jest pyszny i zdrowy, ale niestety nie jest wskazany dla alergików. Na szczęście w podobny sposób można przygotować:
Do kremu czekoladowego z orzechami można składniki, dzięki którym domowa nutella dostarczy nam jeszcze więcej energii, takie jak:
Domowa nutella świetnie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie, ale może być także dodatkiem do naleśników, gofrów i innych deserów. Poniżej kilka pomysłów na słodkości z nutellą:
Komentarze