Vanillekipferl – ciastka półksiężyce

Vanillekipferl to austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe w kształcie półksiężyców. Są cudownie maślane i rozpływają się w ustach. Kruche ciasto oprócz tradycyjnych składników zawiera mielone migdały i orzechy laskowe. Upieczone rogaliki obtacza się w cukrze waniliowym, kiedy są jeszcze ciepłe, dzięki czemu po domu rozchodzi się zapach świąt. Można zrobić je wcześniej i przechowywać w ceramicznym pojemniku lub słoiku. Sprawdźcie, jak zrobić słynne vanillekipferl.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Vanillekipferl – ciastka półksiężyce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • vanillekipferl - ciasto 1.

    Ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy drobny cukier do wypieków, mąkę pszenną, zmielone migdały i orzechy laskowe, szczyptę soli i 8 g cukru waniliowego (2 łyżeczki). Najlepiej, jeśli orzechy są świeżo rozdrobnione w malakserze, starte ręcznie lub zmiażdżone w moździerzu. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z suchymi składnikami na kruszonkę. Dodajemy żółtko. Szybkimi ruchami zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, po czym lekko ją spłaszczamy.  

  • vanillekipferl - chłodzenie ciasta 2.

    Chłodzenie: owijamy ciasto folią spożywczą lub umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę. Dzięki temu będzie kruche i delikatne po upieczeniu. Możemy też włożyć je do zamrażarki. Czas chłodzenia trzeba wtedy skrócić co najmniej o połowę.   

  • vanillekipferl - porcjowanie ciasta 3.

    Porcjowanie ciasta: dzielimy masę na vanillekipferl na dwie równe części. Jedną z nich zostawiamy w lodówce, żeby zbyt szybko się nie zagrzała, a drugą wyjmujemy i toczymy z niej wałek o średnicy około 1 cm. Kroimy go w kawałki o długości mniej więcej 7 cm. Powtarzamy te same kroki z pozostałym ciastem.  

  • vanillekipferl - formowanie ciastek 4.

    Formowanie półksiężyców: każdą porcję wyginamy, tak żeby uzyskała charakterystyczny kształt rogala lub podkowy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem. Zachowujemy między nimi odstęp, żeby nie sklejały się podczas pieczenia. Ponieważ otrzymamy około 40 półksiężyców, konieczne będzie rozłożenie ich na dwie blaszki i przyrządzenie partiami.  

  • vanillekipferl - pieczenie i dekoracja 5.

    Pieczenie i dekoracja: wkładamy ciastka półksiężyce do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na około 12 minut. Powinny się w tym czasie lekko zarumienić. Mogą wydawać się jeszcze miękkie w środku, ale po wystygnięciu stwardnieją. Ostrożnie przekładamy je na kratkę. Mieszamy w miseczce cukier puder z pozostałym cukrem waniliowym. W tak przygotowanej posypce obtaczamy kruche półksiężyce, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Będą miały niepowtarzalny aromat, jeśli wykorzystamy do dekoracji prawdziwy cukier waniliowy domowej roboty.  

  • vanillekipferl - podanie 6.

    Ciastka vanillekipferl: podajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (na przykład słoiku lub ceramicznym naczyniu), żeby nie łapały wilgoci.   

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy