Vanillekipferl – ciastka półksiężyce

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Vanillekipferl to austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe w kształcie półksiężyców. Są cudownie maślane i rozpływają się w ustach. Kruche ciasto oprócz tradycyjnych składników zawiera mielone migdały i orzechy laskowe. Upieczone rogaliki obtacza się w cukrze waniliowym, kiedy są jeszcze ciepłe, dzięki czemu po domu rozchodzi się zapach świąt. Można zrobić je wcześniej i przechowywać w ceramicznym pojemniku lub słoiku. Sprawdźcie, jak zrobić słynne vanillekipferl.

Składniki:

  • masło  100 g

  • mąka pszenna  140 g

  • orzechy laskowe  20 g

  • migdały  30 g

  • cukier  30 g

  • cukier waniliowy  25 g

  • sól  3 g

  • żółtko  1 szt.

  • cukier puder  70 g

Vanillekipferl – ciastka półksiężyce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy drobny cukier do wypieków, mąkę pszenną, zmielone migdały i orzechy laskowe, szczyptę soli i 8 g cukru waniliowego (2 łyżeczki). Najlepiej, jeśli orzechy są świeżo rozdrobnione w malakserze, starte ręcznie lub zmiażdżone w moździerzu. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z suchymi składnikami na kruszonkę. Dodajemy żółtko. Szybkimi ruchami zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, po czym lekko ją spłaszczamy.  

    vanillekipferl - ciasto
  • Krok 2:

    Chłodzenie: owijamy ciasto folią spożywczą lub umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę. Dzięki temu będzie kruche i delikatne po upieczeniu. Możemy też włożyć je do zamrażarki. Czas chłodzenia trzeba wtedy skrócić co najmniej o połowę.   

    vanillekipferl - chłodzenie ciasta
  • Krok 3:

    Porcjowanie ciasta: dzielimy masę na vanillekipferl na dwie równe części. Jedną z nich zostawiamy w lodówce, żeby zbyt szybko się nie zagrzała, a drugą wyjmujemy i toczymy z niej wałek o średnicy około 1 cm. Kroimy go w kawałki o długości mniej więcej 7 cm. Powtarzamy te same kroki z pozostałym ciastem.  

    vanillekipferl - porcjowanie ciasta
  • Krok 4:

    Formowanie półksiężyców: każdą porcję wyginamy, tak żeby uzyskała charakterystyczny kształt rogala lub podkowy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem. Zachowujemy między nimi odstęp, żeby nie sklejały się podczas pieczenia. Ponieważ otrzymamy około 40 półksiężyców, konieczne będzie rozłożenie ich na dwie blaszki i przyrządzenie partiami.  

    vanillekipferl - formowanie ciastek
  • Krok 5:

    Pieczenie i dekoracja: wkładamy ciastka półksiężyce do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na około 12 minut. Powinny się w tym czasie lekko zarumienić. Mogą wydawać się jeszcze miękkie w środku, ale po wystygnięciu stwardnieją. Ostrożnie przekładamy je na kratkę. Mieszamy w miseczce cukier puder z pozostałym cukrem waniliowym. W tak przygotowanej posypce obtaczamy kruche półksiężyce, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Będą miały niepowtarzalny aromat, jeśli wykorzystamy do dekoracji prawdziwy cukier waniliowy domowej roboty.  

    vanillekipferl - pieczenie i dekoracja
  • Krok 6:

    Ciastka vanillekipferl: podajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (na przykład słoiku lub ceramicznym naczyniu), żeby nie łapały wilgoci.   

    vanillekipferl - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne