Piernik z powidłami i polewą czekoladową jest doskonały do kawy w świąteczny poranek. Dobrze smakuje także wieczorem do filiżanki rozgrzewającej herbaty zimowej lub grzanego wina. Ciasto jest tak bardzo związane z tradycją świąteczną, że w tym okresie po prostu nie może go zabraknąć. Z przepisu na piernik z powidłami śliwkowymi wychodzi puszyste i wilgotne ciasto o korzennym aromacie. Możecie wykorzystać je także do zrobienia babeczek lub muffinek.
Adobe Stock
(średnia 4.42 z 207 głosów)
Przygotowanie składników na piernik: w małym rondelku, na małej mocy palnika roztapiamy pół kostki masła (100 g). Dodajemy miód, 80 g powideł śliwkowych, kakao i przyprawę do piernika. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
Podgrzewanie mleka: w osobnym garnku lekko podgrzewamy mleko z drobnym cukrem. Mieszamy i w momencie, kiedy cukier się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia.
Składniki sypkie: do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą oczyszczoną. Dodajemy przestudzone mleko i składniki z pierwszego rondelka. Wbijamy jajka. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników w gładką masę.
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 11×30 cm (standardowa keksówka) smarujemy masłem (wystarczy jedna łyżka, czyli ok. 15 g) i obsypujemy bułką tartą.
Pieczenie: ciasto na piernik z powidłami wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40 min.
Studzenie: gotowe ciasto studzimy stopniowo. Od razu po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Po 10 min. wyjmujemy piernik z piekarnika.
Przekładanie powidłami: gdy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z formy i kroimy poziomo na dwie części. Wierzch dolnego blatu smarujemy powidłami śliwkowymi (140 g) i przykrywamy górnym blatem.
Polewa czekoladowa: do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Gdy jest gorąca, zdejmujemy garnek z kuchenki, a do śmietany wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta polewa. Polewamy nią gotowy piernik z powidłami śliwkowymi.
Posypka z orzechów: orzechy rozłupujemy ze skorupek i siekamy na drobne kawałki. Posypujemy nimi ciasto zanim polewa zastygnie.
Porady
- Jak sprawdzić czy piernik już się upiekł? Najlepiej za pomocą drewnianego patyczka. Po 40 min pieczenia wbijamy patyczek w ciasto. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, piernik jest gotowy. W przypadku gdy ciasto jeszcze się klei, zostawiamy je na kolejne 5–10 min w piekarniku.
- Piernik z powidłami można podawać jeszcze tego samego dnia.
- Orzechy laskowe możecie zastąpić innymi rodzajami orzechów: pekan, włoskimi, ziemnymi lub migdałami. Do piernika świetnie pasuje także kandyzowana skórka pomarańczowa. Posypka nie jest obowiązkowa.
- Jeśli chcielibyście zrobić słodszą wersję ciasta, czekoladę deserową (w polewie) możecie zamienić na mleczną lub białą.
- Piernik z powidłami można zrobić także w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką bezglutenową.
- Przyprawę do piernika możecie przygotować sami z mielonych goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i anyżu z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i kolendry.
Wilgotne i puszyste ciasto z aromatem pierników można zrobić także na oleju. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać kakao, dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe. Następnie trzeba połączyć składniki mokre z suchymi – mąką i sodą oczyszczoną. Potem pozostaje już tylko dodać olej, mleko i całość dobrze wymieszać. Szybki piernik na oleju piecze się 35 min, więc całość zajmie wam niecałą godzinę.
Jeśli chcielibyście zrobić wegański piernik z powidłami, możecie przygotować ciasto bez jajek i miodu. Mleko trzeba zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym. Zamiast miodu można użyć syropu z agawy.
Staropolski piernik z powidłami powinien leżakować przez 4–5 tygodni. W tym czasie ciasto przechodzi smakiem i aromatem składników: miodu i przypraw korzennych. Leżakowaniu poddawane jest nie tylko gotowe ciasto, ale także surowe, z którego dopiero będzie wypiekany piernik. Takie ciasto przygotowuje się z samej mąki, przypraw i miodu – bez jajek i masła, które z czasem jełczeją. Goździki i miód dodane do ciasta mają działanie antybakteryjne. Dzięki nim piernik się nie psuje.
Najbardziej znanymi piernikami w Polsce są wypieki toruńskie – z nadzieniem w środku i czekoladą na zewnątrz. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą już z XIV wieku. Wspomina się w nich nazwisko piekarza – Niclosa Czana. Tradycyjna receptura dotyczy nie tylko składników i ich odpowiednich proporcji, ale także sposobu i temperatury wypiekania pierników.
Do przełożenia piernika doskonale sprawdzają się kwaśne dżemy, powidła i konfitury, które przełamują słodycz ciasta i doskonale komponują się z przyprawami korzennymi. Powidła śliwkowe można przygotować samodzielnie ze śliwek węgierek lub mirabelek. Inne popularne dodatki do piernika to:
W podobny sposób, jak piernik z powidłami, można przełożyć także ciasto czekoladowe lub miodowe, takie jak królewiec.
Komentarze