Piernik przekładany

Przepyszne ciasto o korzennym smaku z pianką budyniową.

dodany przez: dana330 dana330

Desery budynie

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 207 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag. mąki
  • 20 dag. cukru
  • 10 dag. masła
  • 20 dag. miodu
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyż. przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • Masa budyniowa:
  • 400 ml. mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier do smaku
  • 20 dag. masła
  • Dodatkowo:
  • marmolada lub dżem śliwkowy
  • polewa

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • 5 dag. cukru zarumienić w rondelku. Wlać 100 ml. wody, gotować aż karmel się rozpuści. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać miód, karmel, mąkę, kakao, przyprawę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać, połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok 50 min. Ostudzić przekroić na trzy blaty. Dwa pierwsze przełożyć marmoladą lu dżemem, kolejną warstwę kremem z budyniu.
  • Masa budyniowa:
  • Na mleku gotujemy budyń, miksujemy z masłem, na ciasto wylewamy ciepłą masę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy