Mazurek wielkanocny

2 kolekcji przepisów

44 przepisów

mazurek-wielkanocny

Mazurek kojarzy się z wiosną i świętami Wielkanocy. Oznacza koniec zimy i postu, radość, doskonalenie się. Mazurka nie powinno zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole. Ogromną zaletą tego ciasta jest jego niepowtarzalność. Można je przygotować na każdym spodzie, z dodatkiem licznych mas, orzechów, kandyzowanych owoców. Jaki może być mazurek? Odpowiedzi na to pytanie jest tyle, ile tradycyjnych, rodzinnych przepisów.

Inne z kolekcji: ciasta wielkanocne

Mazurek: jakie to ciasto? Rodzaje mazurka

Mazurek to jedno z tradycyjnych ciast kuchni polskiej. Jest bardzo niskie, najczęściej na kruchym spodzie, choć zdarzają się także spody biszkoptowe lub orzechowe. Spody makaronikowe lub marcepanowe były popularne dawniej, dziś już raczej się ich nie spotyka. Mazurki przygotowuje się w okresie Wielkanocy. Szczególnie ważna i rozbudowana jest tradycja ich dekorowania. Na wierzchu często leży kratka z ciasta, a brzegi są zaznaczone masą orzechową lub migdałową.

Wierzch mazurka jest pokryty różnego rodzaju masami. Niekiedy te tradycyjne ciasta bywają też przekładane. Wśród popularnych przepisów prym wiodą mazurek chałwowy, mazurek cytrusowy, ale także słodki mazurek kajmakowy i nieco bardziej wytrawny mazurek kawowy. Niektórzy przygotowują także bardziej wyszukane wersje tego przysmaku - szczególnie pięknie prezentuje się mazurek z bezą. Mazurki mają różne kształty - bywają okrągłe, podłużne, w kształcie jajka, a nawet króliczka. Wiele zależy od inwencji, wyobraźni i talentu przygotowującej je osoby. Warto przygotować też wegański mazurek, jeśli gości przy stole są weganami.

Mazurek wielkanocny: symbolika

Mazurek to ciasto tradycyjne, nieodłącznie kojarzące się ze świętami Wielkanocy. W wielu domach wypiekanie mazurków jest elementem przygotowań do świąt. Symbolika pojawiająca się na dekoracjach także bywa bardzo znacząca. Co oznacza mazurek wielkanocny? Po czterdziestu dniach postu bogato dekorowane, słodkie i pyszne ciasto stanowi nagrodę za wytrwałość, podkreślającą dodatkowo wagę świąt. Mazurki symbolizują więc zakończenie okresu postnego i radość ze zmartwychwstania Chrystusa.

Dekoracje na mazurku bardzo często nawiązują do motywów wiosennych oraz świątecznych. Pojawiają się na nich marcepanowe pisanki, króliczki, jajeczka, ale też gałązki świeżego bukszpanu oraz lukrowe bazie. Pieczołowitość, z jaką przygotowywane jest to wielkanocne ciasto symbolizuje też przemianę niedoskonałej materii w coś doskonałego. Dlatego powinno się przygotowywać go z wyjątkową uwagą i starannością.

Jak udekorować mazurka?

Mazurek udekorowany z fantazją i starannie stanowi prawdziwą ozdobę stołu świątecznego. Zanim zostanie zjedzony, przez dłuższy czas cieszy oko i kojarzy się z wiosną. Zamiast zastanawiać się tylko, jaki dżem do mazurka będzie odpowiedni, warto wybiec myślami dalej i sięgnąć po inne jadalne ozdoby - marcepan, kolorowy lukier, polewy czekoladowe i karmelowe, orzechy lub małe, czekoladowe jajeczka. Ozdobę ciasta mogą stanowić także gałązki bukszpanu czy bazie. Mazurek to ciasto wiosenne i radosne, prawdziwy dowód na inwencję twórczą ozdabiającego. Powinien być kolorowy i cieszyć oko jeszcze zanim ucieszy podniebienie.