Ten mazurek jest wyjątkowy. Nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze obłędnie wygląda. Postanowiliśmy bowiem przygotować go w kształcie dużej pisanki. Bakalie świetnie sprawdziły się w formie dekoracji. Taki mazurek bakaliowe jajo będzie bardzo dobrze wyglądał na wielkanocnym stole. Aż szkoda go kroić!
Mazurek bakaliowe jajo / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.53 z 173 głosów)
Porady
W przepisie na mazurek bakaliowe jajo wykorzystujemy:
- jajka - białka i żółtka oddzielnie
- mąkę - przesianą, dodatkowo ok. 1 łyżkę do bakalii
- bakalie - pokrojone figi, rodzynki i skórkę pomarańczową
- płatki migdałowe - uprażone
- pestki dyni - uprażone
Przepis na mazurek bakaliowe jajo to opcja dla prawdziwych miłośników bakalii. To także dobry przepis do różnego rodzaju modyfikacji. Bakalie możemy dowolnie ze sobą zestawiać, pamiętając, by zachować mniej więcej równe proporcje między składnikami twardymi i chrupkimi, takimi jak pestki dyni, a miękkimi, takimi jak suszone owoce. Do mazurka świetnie będą także pasować orzechy włoskie, ziemne czy laskowe. Rodzynki i suszone owoce przed użyciem możemy namoczyć w ciepłej wodzie - będą miększe i delikatniejsze.
Komentarze