Joanna Komorowska

Mazurek różany

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Mazurek różany to wielkanocny wypiek, który zachwyci każdego. Od tego tradycyjnego różni się tym, że główne role grają w nim konfitura z płatków róży i efektowny różowy lukier. Chrupiący spód i aromatyczne wnętrze dostarczą nam niezwykłych doznań smakowych, więc warto sięgać po ten wypiek nie tylko od święta. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na mazurek wielkanocny różany. 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • jajka  3 szt.

  • masło  150 g

  • śmietana 18%  50 g

  • cukier drobny  220 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • sól  1 g

  • rodzynki  50 g

  • orzechy włoskie  50 g

  • migdały  50 g

  • cukier puder  120 g

  • sok z buraka  18 g

  • konfitura z płatków róży  300 g

Mazurek różany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami, tworząc niewielkie grudki.

  • Krok 2:

    Masa: jajka wbijamy do miski miksera, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstego jasnego kremu-puchu. Cukier w masie powinien być całkowicie rozpuszczony.

  • Krok 3:

    Ciasto: do jajek wsypujemy mąkę z masłem, mieszamy szpatułką. Dokładamy śmietanę i za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

  • Krok 4:

    Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 5:

    Foremki: 3 małe foremki o średnicy ok. 13 cm lub jedną dużą wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 6:

    Pieczenie: od ciasta oddzielamy 1/4, a resztą wylepiamy spód i boki na ok. 2 cm. Resztę ciasta dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałki i układamy na rancie foremek, na cieście. Pieczemy 35–40 minut. Na 20 minut pozostawiamy w foremkach, po tym czasie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

  • Krok 7:

    Lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy sok z buraka i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy.

  • Krok 8:

    Wykończenie mazurka różanego: na spody ciasta wykładamy po 100 g konfitury. Polewamy lukrem i ozdabiamy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Porady

  • Najlepszymi mąkami do ciasta półkruchego jest mąka pszenna 500, czyli mąka poznańska, lub 550 – mąka pszenna luksusowa. 
  • Masło, którego użyjemy do przygotowania ciasta, może być zarówno zimne, z lodówki, jak i w temperaturze pokojowej.
  • Miksując ciasto na mazurek różany, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Proces ten może trwać kilka minut. Na początku masa będzie luźna, klejąca, po kilku minutach zacznie formować się w elastyczną kulę.
  • Rodzynki, którymi ozdobimy ciasto, możemy 2–3 godziny namoczyć w rumie lub w wodzie różanej. Będą bardziej aromatyczne, a przy tym miękkie.
  • W lukrze sok z buraka możemy zastąpić sokiem z cytryny i dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wystarczą 1–2 krople.
  • Mazurek różany możemy przygotować wcześniej i przechowywać szczelnie owinięty w folię w lodówce, żeby nie przejął z niej zapachów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne