Mazurek różany to wielkanocny wypiek, który zachwyci każdego. Od tego tradycyjnego różni się tym, że główne role grają w nim konfitura z płatków róży i efektowny różowy lukier. Chrupiący spód i aromatyczne wnętrze dostarczą nam niezwykłych doznań smakowych, więc warto sięgać po ten wypiek nie tylko od święta. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na mazurek wielkanocny różany.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami, tworząc niewielkie grudki.
Masa: jajka wbijamy do miski miksera, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstego jasnego kremu-puchu. Cukier w masie powinien być całkowicie rozpuszczony.
Ciasto: do jajek wsypujemy mąkę z masłem, mieszamy szpatułką. Dokładamy śmietanę i za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.
Foremki: 3 małe foremki o średnicy ok. 13 cm lub jedną dużą wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: od ciasta oddzielamy 1/4, a resztą wylepiamy spód i boki na ok. 2 cm. Resztę ciasta dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałki i układamy na rancie foremek, na cieście. Pieczemy 35–40 minut. Na 20 minut pozostawiamy w foremkach, po tym czasie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy sok z buraka i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy.
Wykończenie mazurka różanego: na spody ciasta wykładamy po 100 g konfitury. Polewamy lukrem i ozdabiamy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Porady
- Najlepszymi mąkami do ciasta półkruchego jest mąka pszenna 500, czyli mąka poznańska, lub 550 – mąka pszenna luksusowa.
- Masło, którego użyjemy do przygotowania ciasta, może być zarówno zimne, z lodówki, jak i w temperaturze pokojowej.
- Miksując ciasto na mazurek różany, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Proces ten może trwać kilka minut. Na początku masa będzie luźna, klejąca, po kilku minutach zacznie formować się w elastyczną kulę.
- Rodzynki, którymi ozdobimy ciasto, możemy 2–3 godziny namoczyć w rumie lub w wodzie różanej. Będą bardziej aromatyczne, a przy tym miękkie.
- W lukrze sok z buraka możemy zastąpić sokiem z cytryny i dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wystarczą 1–2 krople.
- Mazurek różany możemy przygotować wcześniej i przechowywać szczelnie owinięty w folię w lodówce, żeby nie przejął z niej zapachów.
Komentarze