Wegański bezglutenowy mazurek wielkanocny bez cukru

Przepis na wegański i bezglutenowy mazurek to doskonałe rozwiązanie dla osób, które zdrowo się odżywiają. Ciasto bez cukru i glutenu to pyszny deser bez wyrzeczeń.

dodany przez: marlenas

Ciasta mazurek

Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)


Składniki:

  • 200 g mąki jaglanej
    50 g mąki ziemniaczanej
    50 g mąki kukurydzianej
    2 łyżki ksylitolu
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    1/2 szklanki wrzątku
    100 g oleju kokosowego
    fasola do przygniecenia ciasta
    300 g gorzkiej czekolady
    150 ml śmietanki kokosowej (tłusta część mleka kokosowego)
    2 łyżki syropu z agawy
    pestki granatu

Okazje:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Spód

    Do szklanki wsypujemy siemię lniane

  • zalewamy je wrzątkiem
  • mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem. Do mąki dodajemy olej kokosowy i siemię. Zagniatamy ciasto
  • formujemyz niego kulę i wstawiamy do lodówki na 30 min. Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Rozkładamy równomiernie ciasto w formie
  • zarówno na dnie jak i na brzegach. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Wykładamy spód papierem do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdejmujemy z ciasta wierzchnią warstwę papieru i fasolę.

    Krem

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę kokosową i czekoladę. Dodajemy syrop i dokładnie mieszamy. Wylewamy krem na spód mazurka i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy pestkami granatu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy