Przepis na wegański i bezglutenowy mazurek to doskonałe rozwiązanie dla osób, które zdrowo się odżywiają. Ciasto bez cukru i glutenu to pyszny deser bez wyrzeczeń.
200 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wrzątku
100 g oleju kokosowego
fasola do przygniecenia ciasta
300 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki kokosowej (tłusta część mleka kokosowego)
2 łyżki syropu z agawy
pestki granatu
Spód
Do szklanki wsypujemy siemię lniane
Krem
W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę kokosową i czekoladę. Dodajemy syrop i dokładnie mieszamy. Wylewamy krem na spód mazurka i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy pestkami granatu.
ciasta, mazurek - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze