Mazurek kajmakowo-orzechowy

Mazurek wielkanocny

mazurekDeserykajmak

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/3 szkl mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki masła
  • pół cukru waniliowego
  • dodatkowo;
  • dżem truskawkowy
  • masa kajmakowa orzechowa 1 puszka 400 gr
  • orzechy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste)
  • rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze)
  • upiec na złoty kolor
  • Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kajmakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy