Mazurek chałwowy z granatem

Mazurek chałwowy z granatem to kuszące połączenie smaków. Chałwa i granat sprawiają, że trudno skończyć na jednym kawałku. Mazurek chałwowy z granatem to interesujący wypiek na śniadanie wielkanocne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 189 głosów)


Składniki:

  • spód: 125 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • krem: 1/2 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy, trzcinowego lub płynnego miodu
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • dekoracja: pistacje, pokruszona chałwa, nasiona granatu

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Na spód: oba rodzaje mąki, olej kokosowy, cukier i sól siekamy nożem, wlewamy 2–3 łyżki lodowatej wody, krótko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami pergaminu na cienki, prostokątny placek. Przycinamy do pożądanego kształtu i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C. Spód przenosimy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy 18–20 min.
  • Na krem: tahinę mieszamy trzepaczką z sokiem pomarańczowym, syropem i skórką otartą z pomarańczy na gładki krem. Początkowo może być dość rzadki, ale po chwili zgęstnieje. Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarowujemy krem. Dekorujemy chałwą, pistacjami i ziarenkami granatu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: sękacz z polewą czekoladową

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy