Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy w kształcie jajka jest ozdobą wielkanocnego stołu. Wygląda tak dobrze, że aż żal go jeść. Z tym jednak nie trzeba się śpieszyć – mazurki to trwałe ciasta. Przechowywane w lodówce będą doskonale smakować także na drugi czy trzeci dzień. Do dekoracji mazurka chałwowego można wykorzystać kawałki ciasta, migdały, orzechy, suszone owoce lub polewę czekoladową

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 189 głosów)

Mazurek chałwowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kruche ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 100 g masła, jajko i cukier puder. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 60 min.

  • 2.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180°C, przygotowujemy dużą płaską blachę.

  • 3.

    Mazurek w kształcie jajka: wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Używając tortownicy lub szablonu wycinamy placek w kształcie dużego jajka. Ze skrawków ciasta formujemy ozdobną krawędź.

  • 4.

    Pieczenie: ciasto przekładamy na papierze na płaską blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 min.

  • 5.

    Masa chałwowa: w garnku na małej mocy palnika podgrzewamy pokruszoną chałwę, śmietanę i 30 g masła. Mieszamy, a gdy składniki się połączą, zdejmujemy z kuchenki i miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem.

  • 6.

    Nakładanie kremu: gotową masę chałwową studzimy i nakładamy na upieczony (również przestudzony) spód.

  • 7.

    Mazurek chałwowy jest gotowy: dekorujemy go, układając daktyle i migdały, np. w kształcie wierzbowych gałązek.

Porady

  • Składniki na kruche ciasto powinny być zimne, wyjmujemy je z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta.
  • Ciasto możemy zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  • Aby było łatwiej, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki.
  • Ozdobną krawędź możemy zrobić z dwóch wałków ciasta, które skręcamy ze sobą tak, jak sznurek.
  • Jeśli po zrobieniu krawędzi zostało nam jeszcze trochę ciasta, możemy wyciąć z niego ciasteczka (np. w kształcie zajączków), które ułożymy na masie chałwowej w formie dekoracji.
  • Do pieczenia mazurka najlepiej sprawdzi się duża blacha z piekarnika.

Notka redakcyjna

Mazurek chałwowy – pomysły na dekorację

Wielkanocny mazurek z masą chałwową można ozdobić na różne sposoby:

  • daktylami i migdałami – jak w podstawowym przepisie. Daktyle kroimy na cienkie paseczki i układamy z nich gałązki na masie chałwowej. Obok kładziemy migdały (w całości lub płatki),
  • polewą czekoladową – możemy przygotować ją zgodnie z przepisem lub po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Czekamy, aż przestygnie i nakładamy ją na wierzch ciasta przy pomocy rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Do dekoracji można wykorzystać białą, mleczną, gorzką lub czekoladę ruby, aby stworzyć wzory w różnych kolorach,
  • suszonymi kwiatami – np. bławatka, bratka lub nasturcji,
  • kandyzowanymi lub liofilizowanymi owocami – kandyzowaną skórką pomarańczy, wiśniami lub malinami,
  • przy pomocy gotowych ozdób – np. z masy cukrowej, w kształcie jajek lub zajączków, mielonymi orzechami.

Mazurek chałwowy z czekoladą

Przepis na mazurek chałwowy można modyfikować, dodając warstwę:

  • czekolady – białej, mlecznej lub deserowej. Ganache (krem czekoladowy) przygotowujemy z czekolady i śmietany kremówki, które łączymy ze sobą, podgrzewając je w kąpieli wodnej. Przestudzony, ale jeszcze płynny krem, możemy położyć pod lub na masę chałwową,
  • kajmaku – tak, jak w przypadku kremu czekoladowego, warstwa kajmaku może znajdować się na wierzchu lub pod masą chałwową. Kajmak przygotowujemy z mleka skondensowanego lub zwykłego mleka z dodatkiem cukru (na 1,5 l mleka dodajemy 300 g cukru). Aby powstał kajmak gotujemy mleko na małej mocy palnika przez 2–3 godz.,
  • dżemu owocowego – np. porzeczkowego lub konfitury wiśniowej. Cienka warstwa położona pod masą chałwową będzie doskonale przełamywać słodycz ciasta i kremu.

Bezglutenowy mazurek chałwowy

Aby zrobić bezglutenowy mazurek chałwowy, należy wykluczyć mąkę pszenną. Możemy zastąpić ją mielonymi orzechami włoskimi lub mąką ryżową zmieszaną z kukurydzianą. Spód do ciasta przygotowujemy w podobny sposób jak biszkopt orzechowy, ale z mniejszej ilości składników. Na mazurek wystarczy 100 g orzechów włoskich i 2 jajka. Nie używamy bułki tartej, a mąkę zastępujemy mieszanką bezglutenową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy