Mazurek chałwowy w kształcie jajka jest ozdobą wielkanocnego stołu. Wygląda tak dobrze, że aż żal go jeść. Z tym jednak nie trzeba się śpieszyć – mazurki to trwałe ciasta. Przechowywane w lodówce będą doskonale smakować także na drugi czy trzeci dzień. Do dekoracji mazurka chałwowego można wykorzystać kawałki ciasta, migdały, orzechy, suszone owoce lub polewę czekoladową
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 190 głosów)
Kruche ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 100 g masła, jajko i cukier puder. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 60 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180°C, przygotowujemy dużą płaską blachę.
Mazurek w kształcie jajka: wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Używając tortownicy lub szablonu wycinamy placek w kształcie dużego jajka. Ze skrawków ciasta formujemy ozdobną krawędź.
Pieczenie: ciasto przekładamy na papierze na płaską blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 min.
Masa chałwowa: w garnku na małej mocy palnika podgrzewamy pokruszoną chałwę, śmietanę i 30 g masła. Mieszamy, a gdy składniki się połączą, zdejmujemy z kuchenki i miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem.
Nakładanie kremu: gotową masę chałwową studzimy i nakładamy na upieczony (również przestudzony) spód.
Mazurek chałwowy jest gotowy: dekorujemy go, układając daktyle i migdały, np. w kształcie wierzbowych gałązek.
Porady
- Składniki na kruche ciasto powinny być zimne, wyjmujemy je z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta.
- Ciasto możemy zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
- Aby było łatwiej, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- Ozdobną krawędź możemy zrobić z dwóch wałków ciasta, które skręcamy ze sobą tak, jak sznurek.
- Jeśli po zrobieniu krawędzi zostało nam jeszcze trochę ciasta, możemy wyciąć z niego ciasteczka (np. w kształcie zajączków), które ułożymy na masie chałwowej w formie dekoracji.
- Do pieczenia mazurka najlepiej sprawdzi się duża blacha z piekarnika.
Wielkanocny mazurek z masą chałwową można ozdobić na różne sposoby:
Przepis na mazurek chałwowy można modyfikować, dodając warstwę:
Aby zrobić bezglutenowy mazurek chałwowy, należy wykluczyć mąkę pszenną. Możemy zastąpić ją mielonymi orzechami włoskimi lub mąką ryżową zmieszaną z kukurydzianą. Spód do ciasta przygotowujemy w podobny sposób jak biszkopt orzechowy, ale z mniejszej ilości składników. Na mazurek wystarczy 100 g orzechów włoskich i 2 jajka. Nie używamy bułki tartej, a mąkę zastępujemy mieszanką bezglutenową.
Komentarze