Mazurek kawowy z bakaliami

Mazurek kawowy z bakaliami to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Bakalie są również smaczną dekoracją. Mazurek kawowy z bakaliami w wersji mini urozmaici koszyk ze święconką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 157 głosów)

Mazurek kawowy z bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę, wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.

  • 2.

    Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (25 cm), wylepiamy nim dno oraz brzegi, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.

  • 3.

    Na wypełnienie: masę kajmakową, bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę miksujemy na jednolity krem. Przekładamy do lodówki. Stężałą wylewamy na ostudzony kruchy spód. Dekorujemy rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: fondant z kajmakiem 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy