Mazurek kawowy z bakaliami

Mazurek kawowy z bakaliami to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Bakalie są również smaczną dekoracją. Mazurek kawowy z bakaliami w wersji mini urozmaici koszyk ze święconką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 157 głosów)


Składniki:

  • ciasto: 180 g mąki krupczatki
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • wypełnienie: 200 g kajmaku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zaparzonej w 2 łyżkach wrzątku)
  • dekoracja: garść rodzynek
  • 2 suszone figi pokrojone w słupki

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę, wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
  • Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (25 cm), wylepiamy nim dno oraz brzegi, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.
  • Na wypełnienie: masę kajmakową, bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę miksujemy na jednolity krem. Przekładamy do lodówki. Stężałą wylewamy na ostudzony kruchy spód. Dekorujemy rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: fondant z kajmakiem 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy