Mazurek pomarańczowy to jedna z wersji tradycyjnego ciasta wielkanocnego i jeden z prostszych świątecznych wypieków. Słodkie, maślane, kruche ciasto idealnie równoważy kwaskowa, orzeźwiająca masa cytrusowa. Można go ozdobić płynną czekoladą, bakaliami i kandyzowanymi plasterkami owoców. Sprawdźcie, jak zrobić efektowny mazurek pomarańczowy.
fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
Ciasto kruche: mąkę pszenną i 50 g cukru pudru przesiewamy na blat lub stolnicę. Masło kroimy w mniejsze kawałki i rozcieramy palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka i pół łyżeczki esencji waniliowej. Energicznymi ruchami zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Masa pomarańczowa: owoce dokładnie szorujemy pod ciepłą, bieżącą wodą, sparzamy i osuszamy. Następnie przekrajamy je i usuwamy z nich pestki. Mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze. Miazgę owocową przekładamy do garnka, dodajemy 300 g cukru pudru i gotujemy przez około pół godziny na małym ogniu, często mieszając. Kiedy masa na mazurek pomarańczowy stanie się szklista, zdejmujemy ją z kuchenki i lekko studzimy.
Spód: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek, który będzie mniej więcej pasował do podłużnej foremki na mazurek o wymiarach 35x11. Wylepiamy nim dno i boki blaszki, a następnie nakłuwamy widelcem. Spód na mazurek pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Mazurek: jeszcze ciepłą masę cytrusową rozprowadzamy po kruchym spodzie. Dekorujemy dowolnie, na przykład plasterkami owoców i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Porady
- Albedo, czyli wewnętrzna, biała warstwa skórki cytrusów, odpowiada za ich lekko gorzkawy smak. Owoce możemy dokładnie obrać przed zrobieniem z nich miazgi, jeśli nie chcemy, żeby nasz mazurek pomarańczowy miał ten charakterystyczny aromat. Warto jednak wiedzieć, że albedo ma wiele wartościowych składników odżywczych i nie zawsze trzeba się go pozbywać.
- Ciasto kruche na mazurek pomarańczowy można wstępnie posiekać w malakserze, a następnie krótko zagnieść. Możemy też użyć miksera ze specjalnymi końcówkami. Pamiętajmy, że nie lubi ono długiego wyrabiania, ponieważ masło zaczyna się rozpuszczać pod wpływem ciepła rąk i masa staje się klejąca.
- Mazurek wielkanocny z masą pomarańczową może przybrać różne kształty. Jeśli chcemy, możemy go upiec w okrągłej formie do tarty, prostokątnej blaszce do ciasta lub specjalnej foremce w kształcie pisanki.
- Krawędzie mazurka możemy dowolnie ozdabiać jeszcze przed upieczeniem. Ciasto kruche można uformować w wałeczki lub warkoczyki lub naznaczyć ząbkami widelca.
- Uważajmy, żeby nie zredukować za bardzo masy pomarańczowej, ponieważ po całkowitym wystygnięciu jeszcze bardziej stężeje. Poznamy, że jest gotowa, kiedy konsystencją będzie przypominać konfiturę i stanie się szklista.
Wielkanocne mazurki to powszechna w wielu polskich domach świąteczna tradycja. Możemy je urozmaicić na wiele różnych sposobów. Ozdoby i dekoracje na mazurek pomarańczowy możemy przygotować samodzielnie lub kupić je w sklepie – w postaci drobnych, czekoladowych jajek, zajączków lub kwiatków. Oto niektóre pomysły na to, jak ozdobić mazurek:
Mazurek pomarańczowy możemy z łatwością przyrządzić w wersji podstawowej, do której potrzebne są tylko dwa elementy – kruche ciasto i masa cytrusowa. Jeśli jednak czujemy się na siłach, żeby łączyć różne smaki, przygotujmy:
Komentarze