Mazurek pomarańczowy

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Jest przygotowywane na wiele najróżniejszych sposobów. Jednym z nich jest mazurek pomarańczowy. Słodkie, kruche ciasto idealnie równoważy lekko gorzka, orzeźwiająca masa pomarańczowa. Mazurek pomarańczowy to jeden z prostszych świątecznych wypieków - sprawdź, jak go zrobić.

dodany przez: mojegotowanie

mazurek Desery

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-wyrabianie 1. Przygotowujemy spód pod mazurek pomarańczowy. Mąkę pszenną przesiewamy na blat lub stolnicę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na mąkę, dodajemy dwa żółtka, cukier puder i pół łyżeczki esencji waniliowej. Energicznymi ruchami zagniatamy ciasto i wałkujemy (nie za cienko). Ciastem wylepiamy natłuszczoną foremkę (małą do tarty lub prostokątną 18 x 25 cm). Spód pod mazurek pomarańczowy pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  • pomarancze 2. Następny krok to masa pomarańczowa do mazurka. Pomarańcze i cytryny dokładnie szorujemy pod ciepłą, bieżącą wodą, sparzamy i osuszamy. Następnie owoce przecinamy, usuwamy z nich pestki i mielimy w maszynce do mięsa bądź rozdrabniamy w malakserze. Miazgę owocową przekładamy do garnka, dodajemy 300 g cukru pudru i smażymy przez około pół godziny na najmniejszym ogniu, często mieszając. Masa powinna stać się szklista. Ciepłą masę cytrusową rozprowadzamy na przygotowanym spodzie pod mazurek i zanim masa całkowicie zastygnie, dekorujemy ozdobami z gorzkiej czekolady (np. listki, jajeczka itp.) lub cienką strużką polewy z ciemnej czekolady.

Kalorie: 300

Porady

  • Jeśli wolisz, żeby masa pomarańczowa w mazurka nie była gorzkawa, cytryny i pomarańcze przed pokrojeniem obierz ze skórki wraz z jej białą częścią - to ona jest odpowiedzialna za gorzki smak cytrusów.
  • Ciasto kruche na mazurek pomarańczowy dobrze będzie schłodzić przed wylepieniem nim tortownicy. Po zagnieceniu ciasta, zawiń je ściśle w folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 do 60 minut.

Czytaj także: Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Notka redakcyjna

Jak ozdobić wielkanocny mazurek pomarańczowy?

Mazurki to powszechna w wielu polskich domach wielkanocna tradycja. Wielkanocne mazurki można ozdobić na wiele różnych sposobów. Bardzo popularnym dodatkiem są prażone płatki migdałów czy kandyzowane owoce. Ponadto w sklepach na pewno dostaniesz także drobne, zwykle wykonane z czekolady dekoracje - wielkanocne jajka, zajączki czy kwiaty. Ozdoby i dekoracje na mazurek pomarańczowy możesz także przygotować samodzielnie. Popularnym motywem wielkanocnym są bazie. Jak je zrobić? Płynną czekoladą deserową możesz narysować na mazurku gałązki, a białe bazie uformować z wiórków kokosowych. Bazie możesz także zrobić za pomocą roztopionej białej czekolady, lukru lub płatków migdałowych. Jeśli pieczesz mazurek pomarańczowy w okrągłej formie, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go jak pisankę. Przygotuj kolorowe lukry, pisaki, cukrowe koraliki i posypki i pozwól najmłodszym domownikom zmienić mazurką w najbardziej kolorową pisankę w domu. Dzieci na pewno będą miały mnóstwo zabawy z dekoracji ciasta! Mazurki słyną z tego, że są zwykle bardzo słodkimi ciastami, więc jeśli wystarczy Ci słodycz z masy pomarańczowej i ciasta, postaw na dekoracje z bakalii. Ze skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, suszonych owoców czy migdałów z łatwością uformujesz piękne kwiatki na mazurku.

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy