Mazurek pomarańczowy

Ocena:

4.51 (202)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Mazurek pomarańczowy to jedna z wersji tradycyjnego ciasta wielkanocnego i jeden z prostszych świątecznych wypieków. Słodkie, maślane, kruche ciasto idealnie równoważy kwaskowa, orzeźwiająca masa cytrusowa. Można go ozdobić płynną czekoladą, bakaliami i kandyzowanymi plasterkami owoców. Sprawdźcie, jak zrobić efektowny mazurek pomarańczowy. 

Składniki:

  • mąka krupczatka  250 g

  • masło  180 g

  • żółtko  2 szt.

  • cukier puder  350 g

  • esencja waniliowa  0.5 łyżeczki

  • pomarańcze  3 szt.

  • cytryna  1 szt.

Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: mąkę pszenną i 50 g cukru pudru przesiewamy na blat lub stolnicę. Masło kroimy w mniejsze kawałki i rozcieramy palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka i pół łyżeczki esencji waniliowej. Energicznymi ruchami zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę. 

  • Krok 2:

    Masa pomarańczowa: owoce dokładnie szorujemy pod ciepłą, bieżącą wodą, sparzamy i osuszamy. Następnie przekrajamy je i usuwamy z nich pestki. Mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze. Miazgę owocową przekładamy do garnka, dodajemy 300 g cukru pudru i gotujemy przez około pół godziny na małym ogniu, często mieszając. Kiedy masa na mazurek pomarańczowy stanie się szklista, zdejmujemy ją z kuchenki i lekko studzimy. 

  • Krok 3:

    Spód: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek, który będzie mniej więcej pasował do podłużnej foremki na mazurek o wymiarach 35x11. Wylepiamy nim dno i boki blaszki, a następnie nakłuwamy widelcem. Spód na mazurek pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić.

  • Krok 4:

    Mazurek: jeszcze ciepłą masę cytrusową rozprowadzamy po kruchym spodzie. Dekorujemy dowolnie, na przykład plasterkami owoców i kandyzowaną skórką pomarańczy. 

Porady

  • Albedo, czyli wewnętrzna, biała warstwa skórki cytrusów, odpowiada za ich lekko gorzkawy smak. Owoce możemy dokładnie obrać przed zrobieniem z nich miazgi, jeśli nie chcemy, żeby nasz mazurek pomarańczowy miał ten charakterystyczny aromat. Warto jednak wiedzieć, że albedo ma wiele wartościowych składników odżywczych i nie zawsze trzeba się go pozbywać.  
  • Ciasto kruche na mazurek pomarańczowy można wstępnie posiekać w malakserze, a następnie krótko zagnieść. Możemy też użyć miksera ze specjalnymi końcówkami. Pamiętajmy, że nie lubi ono długiego wyrabiania, ponieważ masło zaczyna się rozpuszczać pod wpływem ciepła rąk i masa staje się klejąca.  
  • Mazurek wielkanocny z masą pomarańczową może przybrać różne kształty. Jeśli chcemy, możemy go upiec w okrągłej formie do tarty, prostokątnej blaszce do ciasta lub specjalnej foremce w kształcie pisanki. 
  • Krawędzie mazurka możemy dowolnie ozdabiać jeszcze przed upieczeniem. Ciasto kruche można uformować w wałeczki lub warkoczyki lub naznaczyć ząbkami widelca.  
  • Uważajmy, żeby nie zredukować za bardzo masy pomarańczowej, ponieważ po całkowitym wystygnięciu jeszcze bardziej stężeje. Poznamy, że jest gotowa, kiedy konsystencją będzie przypominać konfiturę i stanie się szklista. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ozdobić wielkanocny mazurek pomarańczowy? 

Wielkanocne mazurki to powszechna w wielu polskich domach świąteczna tradycja. Możemy je urozmaicić na wiele różnych sposobów. Ozdoby i dekoracje na mazurek pomarańczowy możemy przygotować samodzielnie lub kupić je w sklepie – w postaci drobnych, czekoladowych jajek, zajączków lub kwiatków. Oto niektóre pomysły na to, jak ozdobić mazurek: 

  • Polewa czekoladowa – możemy po prostu rozpuścić dowolną czekoladę, deserową, mleczną lub białą, i polać nią wierzch mazurka. Dobrym pomysłem jest tworzenie wzorów nawiązujących do wielkanocnej tradycji. Dekorowanie ułatwi nam umieszczenie czekolady lub polewy kakaowej w szprycy lub rękawie cukierniczym. 
  • Bakalie – bardzo popularnym dodatkiem są prażone płatki migdałów i kandyzowane owoce. Ze skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i kawałków suszonych moreli lub śliwek z łatwością uformujemy piękne kwiatki na mazurku. 
  • Malowane bazie – popularnym motywem wielkanocnym są bazie. Jak je zrobić? Płynną czekoladą deserową możemy narysować na mazurku gałązki, a białe pączki uformować z wiórków kokosowych. Możemy je także zrobić za pomocą roztopionej białej czekolady, lukru lub płatków migdałowych. 
  • Słodka pisanka – jeśli upiekliśmy mazurek pomarańczowy w okrągłej formie, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go tak, jakbyśmy ozdabiali pisankę. Przygotujmy lukier w różnych barwach, pisaki, cukrowe koraliki i posypki i pozwólmy najmłodszym domownikom zmienić mazurek w najbardziej kolorową pisankę w domu. Dzieci na pewno będą miały mnóstwo zabawy w czasie dekoracji ciasta. 
  • Kandyzowane plastry pomarańczy – cienkie plasterki owoców wrzucamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, obracając je co kilka minut. Kiedy staną się szkliste, wyjmujemy je na kratkę cukierniczą i studzimy. Możemy włożyć je do suszarki do warzyw. 

Mazurek wielkanocny z pomarańczami i... 

Mazurek pomarańczowy możemy z łatwością przyrządzić w wersji podstawowej, do której potrzebne są tylko dwa elementy – kruche ciasto i masa cytrusowa. Jeśli jednak czujemy się na siłach, żeby łączyć różne smaki, przygotujmy: 

  • Mazurek pomarańczowy z marcepanem – migdały cudownie komponują się ze słodko-kwaśną i gorzkawą masą z owoców cytrusowych. Marcepan ścieramy na spód ciasta i rozkładamy go równomiernie, a następnie polewamy konfiturą pomarańczową. 
  • Mazurek wielkanocny z pomarańczami i czekoladą – składa się z dwóch idealnie komponujących się warstw. Masę cytrusową pokrywa krem czekoladowy ganache, czyli gęsty sos z dodatkiem śmietanki kremówki.  
  • Mazurek pomarańczowo-kajmakowy – coś dla wielbicieli bardzo słodkich wypieków. Masę krówkową możemy przyrządzić sami z mleka skondensowanego. Jeśli jednak zależy nam, żeby zrobić szybki i łatwy mazurek pomarańczowy, możemy też kupić gotowy produkt w puszce.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne