Mazurek z bezą kokosową

Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez mazurków. Ten jest jednak wyjątkowy. Na wierzchu ma bowiem zrumienioną bezę pachnącą kokosem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta mazurek

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 176 głosów)

Mazurek z bezą kokosową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Blaszkę (21,5 x 17,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

  • 2.

    Margarynę ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy żółtka roztrzepane z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce, wygładzamy.

  • 3.

    Na wierzch: białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na lśniącą bezę, na koniec dodajemy dobrze wy- suszone i zmielone wiórki kokosowe.

  • 4.

    Bezę rozkładamy równomiernie na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35 min, aż beza będzie sztywna w dotyku. Mazurek pozostawiamy w formie do ostygnięcia.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy