Mazurek z bezą kokosową

Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez mazurków. Ten jest jednak wyjątkowy. Na wierzchu ma bowiem zrumienioną bezę pachnącą kokosem.

Ciastamazurekbeza

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 175 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 7,5 dag margaryny, z lodówki
  • 2 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 17,5 dag mąki
  • Wierzch:
  • 2 duże białka jajek, schłodzone
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag płatków migdałowych

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Blaszkę (21,5 x 17,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Margarynę ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy żółtka roztrzepane z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce, wygładzamy.
  • Na wierzch: białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na lśniącą bezę, na koniec dodajemy dobrze wy- suszone i zmielone wiórki kokosowe.
  • Bezę rozkładamy równomiernie na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35 min, aż beza będzie sztywna w dotyku. Mazurek pozostawiamy w formie do ostygnięcia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy