REKLAMA

Mazurek z białą czekoladą na waflach

Mazurek z białą czekoladą na waflach to łatwy sposób na ciasto. Marcepan skusi każdego miłośnika migdałów. Mazurek z białą czekoladą na waflach urozmaici rodzinne spotkanie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)


Składniki:

  • duży suchy wafel tortowy (28 x 28 cm)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 6 białek jajek
  • łyżeczka esencji migdałowej
  • 70 g drobnego cukru
  • na polewę: 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • do dekoracji: migdały w całości i płatkach
  • suszone morele

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Formę o wymiarach 23 x 32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wafel przycinamy do wymiarów formy
  • wykładamy nim dno. Zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem
  • 3 białkami i esencją migdałową
  • ucieramy
  • aż powstanie pasta. Odkładamy. Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę
  • pod koniec – łyżka po łyżce – dodajemy drobny cukier, przez cały czas ubijając. Lśniącą pianę dodajemy do pasty migdałowej w trzech podejściach
  • delikatnie mieszając
  • aby składniki tylko się połączyły.
  • Gotową masę marcepanową przelewamy do formy
  • na wafel
  • rozsmarowujemy
  • wyrównujemy szpatułką. Pieczemy 45 min w temp. 160–170°C. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową wylewamy na mazurek
  • wyrównujemy szpatułką. Jeszcze niecałkowicie stężałą polewę dekorujemy migdałami i suszonymi morelami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek cytrusowy z migdałami


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy