Wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj

Na wielkanocne śniadanie przygotujmy coś innego niż zwykle - wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 199 głosów)


Składniki:

  • 30 dag krakersów słonych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 30 dag serka typu philadelphia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • 5 rzodkiewek
  • ogórek wąż
  • 4 łyżki majonezu
  • małe opakowanie ikry czerwonej lub czarnej
  • wybór kiełków: buraka
  • zielonego groszku
  • rzeżuchy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Krakersy łamiemy
  • wrzucamy do malaksera razem z masłem orzechowym
  • mielemy na drobną kruszonkę
  • dolewając ew. tyle masła
  • aby poczuć
  • że masa lekko się klei. Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem
  • naklejamy papier do wypieków i rozsypujemy krakersową masę; dobrze uciskamy
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 10 min
  • studzimy.
  • Lekko ubijamy jajka
  • łączymy z serkiem i sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto
  • pieczemy 50 min w temp. 180°C. Wyjmujemy
  • chłodzimy
  • trzymamy w lodówce. Przed podaniem zdobimy: jaja przepiórcze gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 min
  • chłodzimy i obieramy.
  • Na mandolinie (prosto do miski z zimną wodą i kostkami lodu) ścinamy cieniutkie plastry rzodkiewki i ogórka. Brzeg mazurka (najlepiej z cukierniczej tuby) pokrywamy paskiem majonezu.
  • Odcedzamy nowalijki
  • lekko je osuszamy. Zaczynamy według własnej fantazji zdobić rant majonezem
  • po czym układamy kiełki
  • nowalijki
  • połówki jajek i ikrę. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Obieranie przepiórczych jajek nie sprawi nam trudności, jeśli ugotowane  delikatnie obstukamy, poturlamy po blacie i wrzucimy na 10 min do zimnej wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy