Mazurek pistacjowy z konfiturą malinową to ciekawa odsłona tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Naturalnie słodki smak orzechów idealnie współgra z kwaskowymi owocami. Kruchy spód przyrządza się błyskawicznie. Pozostaje tylko wykończyć mazurek z pistacjami kremowym nadzieniem i cieszyć się słodką przyjemnością nie tylko na specjalne okazje.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Kruche ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę, cukier puder i sól. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy czubkami palców z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i aromat waniliowy. Ciasto zagniatamy krótko, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Formowanie spodu: formę o wymiarach 32x21 cm wykładamy papierem do pieczenia. ¾ kruchego ciasta rozwałkowujemy i docinamy, żeby pasowało kształtem do przygotowanej blachy. Umieszczamy je na dnie formy. Ze skrawków i pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy je na brzegach, dzięki czemu tworzymy krawędzie mazurka. Wkładamy go ponownie do lodówki, na około 15 minut.
Piekarnik: kiedy uformowany mazurek odpoczywa w lodówce, rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
Pieczenie: na środkowej półce piekarnika umieszczamy blachę ze schłodzonym ciastem i pieczemy je przez 20 minut. Jeśli w tym czasie zdążyło się lekko zarumienić, wyjmujemy je i studzimy. Jeśli nie, pozostawiamy je w piekarniku na kolejne 5 minut.
Krem pistacjowy: serek mascarpone i słodzoną pastę pistacjową mieszamy na wysokich obrotach miksera przez 2 min lub do momentu, w którym masa będzie gęsta, jednolita i zauważalnie powiększy swoją objętość. Jeśli używamy niesłodzonej pasty pistacjowej, do kremu dodajemy jeszcze 30 g cukru pudru.
Dekoracja: na kruchy spód do mazurka wykładamy konfiturę malinową i rozsmarowujemy ją równomiernie po całej jego powierzchni. Następnie delikatnie rozprowadzamy krem pistacjowy. Orzechy i czekoladę siekamy i posypujemy nimi mazurek pistacjowy.
Porady
- Suche składniki na ciasto kruche na mazurek pistacjowy możemy wstępnie połączyć z masłem za pomocą malaksera. Jest to ułatwienie, które skróci czas, który poświęcamy na przygotowanie spodu i oszczędzi nam czyszczenia blatu roboczego.
- Jeśli nie udało nam się kupić gotowego kremu pistacjowego, możemy go przyrządzić sami. Będzie nam do tego potrzebny blender kielichowy o dużej mocy, który pozwoli nam uzyskać z orzechów gładką pastę. Pistacje zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut, a następnie odsączamy, wykładamy na czystą ściereczkę i energicznie pocieramy. W ten sposób pozbędziemy się brązowych łupinek. Orzechy przekładamy do blendera i mielimy na wysokich obrotach. Na początku będą przypominały proszek, ale wraz z upływem czasu zacznie się z nich wytrącać tłuszcz, dzięki któremu utworzy się jednolity krem. Proces ten może potrwać około 10 minut.
- Kruche ciasto na mazurek pistacjowy może się rwać podczas rozwałkowywania lub umieszczania w foremce. Dobrym pomysłem jest ułożenie go między dwoma płatami folii spożywczej. Nie przyklei się wtedy ani do blatu, ani do wałka, a gotowy płat będzie można z łatwością przenieść do blachy.
- Z nadzieniem do mazurka możemy poeksperymentować. Krem pistacjowy to dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią bardzo słodkiego nadzienia, ale dużą popularnością cieszy się także mazurek z czekoladą i słonym karmelem czy też tradycyjny mazurek kajmakowy. Mazurek wielkanocny ma wiele odsłon, dlatego zachęcamy do eksperymentów i odnalezienia swojej ulubionej wersji tego świątecznego przysmaku.
Komentarze