Margaryna - przepisy i zastosowanie

4474 przepisów

Margaryna to produkt spożywczy, który należy do grupy tłuszczów jadalnych. Nie zawiera cholesterolu i jest składnikiem wielu różnych przepisów - może bowiem służyć zarówno do smarowania kanapek, jak i do pieczenia. Margaryna to składnik wielu kremów. Jest też jednym z najważniejszych składników wielu ciast, ale i różnych dań - i to nie tylko sosów! Masło czy margaryna - co jest lepsze? Jak działa margaryna na cholesterol? Jakie potrawy można dzięki niej przygotować?

Margaryna - przepisy i zastosowanie

Margaryna - rodzaje

Margaryna to mieszanka tłuszczów, wody oraz - najczęściej - mleka. Jeśli chodzi o stężenie tego pierwszego składnika, może być ono różne - zależnie od firmy i rodzaju margaryny. Istnieje także margaryna bezmleczna - czyli w 100% margaryna roślinna. To wegańska margaryna, która posiada smak podobny do masła. Znakomicie nadaje się do smarowania kanapek, jak również do pieczenia oraz smażenia. Jeśli chodzi o tłuszcz roślinny, wykorzystywany do produkcji, może być to olej słonecznikowy, olej palmowy, olej rzepakowy, kukurydziany, jak też wiele innych. Co więcej, do jej produkcji można wykorzystać również tłuszcz zwierzęcy inny niż mleko - na przykład olej rybi.

Wyróżniamy margaryny twarde i miękkie, które dzielimy także na podgrupy z uwagi na zawartość tłuszczu.Margaryna miękka to ta kubkowa, która najlepiej sprawdzi się na kanapkach. Z kolei margaryna twarda to ta sprzedawana w kostce.Ona zdecydowanie lepiej nadaje się do pieczenia i smażenia. To właśnie z jej pomocą przygotowuje się ciasta, zupy, sosy, pączki i im podobne produkty. Znajdziemy margaryny o zawartości 80% tłuszczu, 70, 60, 50, a nawet 45%. Te miękkie to zwykle te do 60% zawartości tłuszczu. Z kolei margaryny z zawartością tłuszczu od 60 do 80% to wersje twarde, które z wyglądu przypominają masło.

Margaryna czy masło? Co jest lepsze? Ilu ludzi, tyle opinii - niektórzy nie wyobrażają sobie kanapek bez masła, a inni preferują jednak margarynę. Masło produkowane jest z mleka krowiego lub jego przetworów, zaś margaryna także z olejów roślinnych, w procesie utwardzania. Jeśli ktoś ma problemy z cholesterolem, powinien unikać masła - lepiej niech wybierze margarynę, która go nie zawiera. Margaryna polecana jest też osobom starszym.

Przepisy z margaryną

Rolada biszkoptowa z galaretką, muffinki warzywne, słonecznikowiec, sernik krakowski, babki, ciasto z rabarbarem i orzechami, pierniczki, karpatka, brownie - dzięki margarynie jesteśmy w stanie wyczarować mnóstwo wspaniałych dań i deserów! Wersja twarda wybierana jest do pieczenia oraz smażenia, ale również do gotowania (możemy dzięki niej zrobić na przykład pyszną zupę szparagowo-groszkową). Z kolei wersja miękka najlepiej się sprawdza na kanapkach. Margaryna do pieczenia od lat jest składnikiem przeróżnych ciast z owocami, masami czy tortów.

Możemy dzięki niej przygotować między innymi pyszne pączki, ale też na przykład pieczonki - czyli danie jednogarnkowe, obiadowe. Jest to zatem wszechstronny składnik. Jeśli w domu jest margaryna, przepisy pozwalają wykonać wiele dań i deserów - warto ją zatem zawsze mieć w lodówce!

Czym jest margaryna wegańska?

Margaryna wegańska to margaryna oparta na olejach roślinnych, a więc pozbawiona mleka. To znakomita alternatywa dla masła, która przydaje się w domu. Tłuszcze roślinne, z których jest złożona, sprawiają, że nie tylko dorównuje, ale wręcz przebija masło, jeśli chodzi o kwestie prozdrowotne. Oczywiście, nie dotyczy to wszystkich produktów dostępnych na rynku, jednak na pewno ich dużej części. Margaryna taka zawiera sporo witaminy A i D, a także jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Wiele produktów posiada skład wzbogacony o jeszcze jakieś dodatki, by oddziaływały dodatkowo na jakiś układ czy wspomagały pracę któregoś z narządów. Z czego składa się taka wegańska margaryna? Skład zostaje zawsze dokładnie opisany na opakowaniu - warto więc poświęcić kilka chwil, by dobrze się z nim zapoznać i zdecydować się na taki rodzaj produktu, który będzie najlepiej odpowiadał naszym potrzebom.

Artykuły powiązane

Wegańskie słodkości
18.08.2020

Weganom w smak, czyli jak zastąpić masło i inne produkty w wypiekach

Wegańska lista zakupów często zaczyna się od roślinnych smarowideł. Wśród nich nie może zabraknąć margaryny. Dobrej jakości roślinna margaryna to nie tylko baza na kanapki, ale też składnik wegańskich wypieków. Okazuje się, że rogaliki, tarty i inne roślinne słodkości udadzą się z nią perfekcyjnie!

Na czym najlepiej smażyć
17.08.2020

Na czym najlepiej smażyć - oliwa, olej, a może margaryna?

Czy smażyć można tylko na oleju, a oliwy używać wyłącznie do sałatek? O jakich zasadach warto pamiętać, jeśli chcemy smażyć na margarynie? Uporządkujmy wiedzę na temat tych tłuszczów, by potrawy z ich dodatkiem były smaczne i zdrowe.

benecol-2
17.08.2020

Rodzinne kanapki

Rodzinne kanapki „na wynos” – smacznie, zdrowo i kolorowo, a to wszystko z wartościowymi składnikami. Pełnoziarniste pieczywo warto posmarować margaryną Benecol Klasyczny.

Bez laktozy, bez problemu z cholesterolem - co jeść zamiast klasycznego nabiału?
17.08.2020

Bez laktozy, bez problemu z cholesterolem - co jeść zamiast klasycznego nabiału?

Coraz częściej na półkach sklepowych widać produkty bez laktozy. Wśród nich znajdują się sery, mleka, twarogi oraz masło. Ma to pomóc osobom, które nie mają w organizmie enzymu laktaza. Chcąc iść dalej i zadbać dodatkowo o zdrowe serce, możemy sięgnąć po produkty niezawierające cholesterolu. Oto 4 zamienniki klasycznego nabiału.

Zdrowo i przyjemnie z margaryną. Jak obniżyć cholesterol we krwi?
13.08.2020

Zdrowo i przyjemnie z margaryną. Jak obniżyć cholesterol we krwi?

Margaryna przestała być postrzegana jako wróg zdrowego stylu życia. Kuchnia roślinna niemal stoi na użyciu oleju, oliwy z oliwek oraz margaryny. Ponadto dietetycy zachęcają do eliminowania tłuszczów zwierzęcych, których nadmierne spożycie prowadzi między innymi do chorób serca. Przyjrzeliśmy się, co pysznego można przyrządzić z margaryny i jednocześnie zadbać o zdrowie.

Margaryna do zadań specjalnych
12.08.2020

Margaryna do zadań specjalnych. Od dania głównego po desery

W ostatnich latach margaryna była źle postrzegana przez społeczeństwo. Uważano ją za produkt gorszy niż masło. Jednak babcie i mamy nie zważały na to i niestrudzenie przygotowywały ciasta i słodkości na bazie margaryny. Współcześnie możemy wybierać pomiędzy różnymi rodzajami margaryny, które nie odchudzą kieszeni, a nawet posłużą nam na zdrowie. Podpowiadamy, co przygotować na bazie margaryny.

Kruche ciasto
26.06.2020

Przyjemności na weekend: maślany sekret kruchego ciasta

Pachnie masłem, bo aż od niego kipi – oto idealne kruche ciasto. To jeden z tych smaków, który „kocha” prostotę. Kilka składników i równie niepozorne dodatki – owoce, konfitury, czekolada. Postaw na jakość!

wege
20.03.2020

20 marca -Dzień bez mięsa - to sposób na figurę?

Zrezygnuj z mięsa choć jeden dzień w roku! To nie przypadek, że na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a wiosna to najlepszy czas w roku na reformę diety poprzez wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.

rogale marcińskie
28.10.2018

Rogale marcińskie - słodki smakołyk na 11 listopada

Lukier oblepia palce, a orzechy chrupią w zębach. Słodka makowa masa pachnie skórką pomarańczy. Rogale marcińskie oznaczają chwilę nieskrępowanej wyrzutami sumienia przyjemności - w końcu jemy je, żeby uczcić ich patrona, św. Marcina.

Kanapki
05.05.2008

Jesz kanapki i chudniesz!

2-3 kg w tydzień możesz nie odmawiać sobie świeżego chlebka i mimo to stracić kilka kilogramów. pod warunkiem, że nie przekroczysz 1200 kcal dziennie.