Kopertki drożdżowe z marmoladą

Kopertki drożdżowe z marmoladą to łatwe w przygotowaniu ciastka na świąteczny stół. Ciasteczka są chrupiące i kuszą nadzieniem z marmolady i kremu czekoladowo-orzechowego. Kopertki drożdżowe z marmoladą sprawdzą się jako słodki prezent. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Kopertki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy z niewielką ilością śmietany. Łączymy z pozostałą śmietaną, margaryną, dodajemy mąkę i zagniatamy. Mąki dajemy tyle ile ciasto „zabierze”, powinno przypominać to na pierogi.
  • 2. Elastyczne ciasto rozwałkowujemy dość cienko (pamiętajmy, że ciastka urosną). W cieście wycinamy kwadraty o boku 5 cm, na środku kładziemy odrobinę marmolady lub nutelli i dokładnie sklejamy po skosie końcówki dwóch boków. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Porady

W przepisie można użyć ulubioną marmoladę albo krem czekoladowo-orzechowy. Przygotowywanie ciastek ułatwią liczne akcesoria np.: przesiewak do mąki lub silikonowa łopatka ułatwiająca przekładanie gotowych wypieków.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy