Czekoladowe Brownie

Czekoladowe Brownie Marii z Hiszpanii. Świetny, prosty przepis na pyszne, ciągutkowe czekoladowe brownie. Uśmiech na twarzy gwarantowany.

ciasto czekoladowebrownieDeserymuffinki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)

Składniki:

  • 135g kostki margaryny do pieczenia
  • 140g czekolady deserowej (połamanej na kawałeczki)
  • 3 średnie jajka
  • 225g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25g kakao
  • 55g drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sprzęt
  • prostokątna forma do ciasta 23 cm, natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia
  • Sposób przygotowania
  • 1. Rozgrzać piekarnik do 160°C/325°F/st. gazowy 3.
  • 2. Włożyć kostkę do pieczenia Kasia i czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i pozostawić do stopienia (ewentualnie włożyć do kuchenki mikrofalowej na średnią moc, od czasu do czasu zamieszać aż do stopienia). Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. W osobnej misce ubić białka z cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszać z masą czekoladową.
  • 4. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli wsypać do masy i wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie.
  • 5. Przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Pozostawić do schłodzenia w foremce, a następnie pociąć na sześciany.
  • Porada
  • Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.

Porady

Zobacz też: Przewyborne paprykowe wegańskie brownie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy