Pączki

Margaryna Palma w złotym opakowaniu doskonale nadaje się do pieczenia ciast, nadając im idealną konsystencję i kruchość. Wydobywa z wypieku niesamowity smak i aromat, dzięki czemu od lat jest wykorzystywana przez cukierników i miłośników domowego pieczenia. Wytrzymałość na wysokie temperatury sprawia, ze Palma znakomicie nadaje się również do smażenia. Wyróżnia ją 80%-owa zawartość tłuszczu, obecność naturalnie ukwaszonego mleka i brak konserwantów.

Desery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Trudny
Ocena:

(średnia 4.46 z 140 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Do miski wlewamy letnie mleko (około 40°C), a następnie wkładamy drożdże, cukier i Palmę. Mieszamy przez około 2 minuty, by jak najbardziej połączyć składniki. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto na gładką masę.
  • 2.Ciasto odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Wtedy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blacie posypanym mąką i pozostawiamy, by nadal rosły.
  • 3.W szerokim garnku grzejemy olej Beskidzki do temperatury 150°C i smażymy pączki z obu stron do zarumienienia.
  • 4.Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

Jeśli chcesz nadziewać pączki zrób trochę większe kule i dłużej smaż. Pamiętaj, by smażyć wtedy o minutę lub dwie dłużej aby pączki nie były surowe. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy