Makaron tagliatelle z pieczarkami i śmietaną

Przepis łatwy do wykonania, przygotowanie go nie wymaga wiele czasu. Wypróbuj przepis na tagliatelle z sosem śmietanowym.

dania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 181 głosów)

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 1 nieduża cebula
  • 1-4 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag baleronu, szynki lub boczku
  • mała śmietana 30%
  • szczypta soli
  • bazylia
  • oregano
  • odrobina oleju lub margaryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub łyżeczkę margaryny. Dodać niedużą cebulę pokrojoną w kostkę. Zeszklić.
  • Dodać baleron, szynkę lub boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć. Dodać kilka dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plastry oraz szczyptę soli. Podsmażyć aż pieczarki puszczą wodę a ona odparuje.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę wg uznania 1-4 ząbków. Wlać śmietanę 30%. Wsypać zioła: suszoną bazylię i oregano. Wymieszać.
  • Po zagotowaniu podgrzewać na małym ogniu przez kilka min. często mieszając. Ugotowany makaron włożyć do głębokich talerzy, zalać sosem i jeść ze smakiem :)

Porady

Tagliatelle z sosem pieczarkowym podaje się natychmiast po przygotowaniu.

Notka redakcyjna

Makaron tagliatelle to płaskie wstążki szerokie na około 1 cm. Ze względu na grubość i porowatą strukturę podaje się go zazwyczaj z gęstymi, ciężkimi sosami - na przykład bolognese. Inne makarony w formie długich wstążek to pappardelle i fettuccine.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy