Muffinki warzywne

Muffinki warzywne to szybki i smaczny sposób na małą przekąskę. Ponadto muffinki warzywne będą urozmaiceniem drugiego śniadania oraz pożywnym podwieczorkiem. Babeczki warzywne to także doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw dla dzieci. Świeże warzywa najlepiej wykorzystać w sezonie na różne sposoby. Muffinki z warzywami są jednym ze smaczniejszych sposobów na letnie posiłki.Przedstawiamy przepis na muffinki z warzywami.

muffinkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)1.Muffinki warzywne - przepis:
    Paprykę należy umyć, wyjąć gniazdo nasienne, sparzyć i pokroić na małe kawałki. Z cukinii i pomidora wydrążyć miąższ, pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie trzeba do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i wszystko wymieszać. Potem trzeba jajka roztrzepać z mlekiem i dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Następnie wszystko trzeba połączyć metalową łyżką, wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników. Następnie formę na 12 muffinek trzeba posmarować tłuszczem, każdy dołek napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec przez 20 minut w temp. 200° Celsjusza (lub do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu). Muffinki warzywne należy wyjąć i ostudzić. Muffinki z warzywami są gotowe do podania.

Porady

Muffinki warzywne z jajkiem zawierają w przepisie:

Muffinki warzywne można upiec w foremkach silikonowych, w metalowych lub pojedynczych na babeczki. Wygląd babeczek można podkreślić ozdobnymi papilotkami. Aby ciasto na babeczki z warzywami dokładnie wybrać z miski warto sięgnąć po silikonową łopatkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy