Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi

Borówka amerykańska świetnie nadaje się do ciasta bo jest jędrna i pysznie smakuje :)

Ciastaciasto ucieraneciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 3.95 z 340 głosów)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła bądź margaryny
  • 2 opakowania borówek amerykańskich
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Borówki myjemy i pozostawiamy do osuszenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
  • Dodajemy ostudzone masło a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę.
  • Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem.
  • Na ciasto równomiernie wysypujemy borówki, a następnie wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy ok 45 min.
  • Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać galaretką.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy