BABKA TULIPAN

Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne i nie tylko.

Dodany przez:

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 osób
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 jaj średniej wielkości
  • 150 g masła / margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 opakowanie czerwonego kisielu
  • 2 łyżki maku, może być również mielony
  • olejek migdałowy

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na puch, należy ucierać aż cukier będzie mało wyczuwalny. Nadal miksując dodajemy miękkie masło, olej, mąkę z proszkiem a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Teraz składniki delikatnie łączymy i dzielimy na cztery równe części. Przekładamy je do miseczek. Do pierwszej części dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej części dodajemy suchy mak, mieszamy. Do trzeciej części dodajemy kisiel i mieszamy. Do czwartej części dodajemy olejek migdałowy, dokładnie mieszamy. Podłużną formę keksową o wymiarach 11/ 30 lub 35 wykładamy folią aluminiową. Najpierw za pomocą łyżki rozkładamy czekoladową część ciasta, rozsmarowujemy ja również na boki, łyżkę maczamy w wodzie wtedy ciasto lepiej się rozprowadza. Następnie różowa część, którą rozsmarowujemy na ciemnym cieście. Na to biała część i na koniec ciasto z makiem. Lekko wyrównujemy wierzch ciasta i gotowe. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 50 minut, do suchego patyczka. Babkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego.
Wielkanoc Babka mak kisiel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze